Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

ŚLIWA TARNINA (Prunus spinosa)

Krzew tarniny, owoce
Śliwa tarnina, należąca do rodziny różowatych, nazywana bywa także tarniną, tarnią, tarką lub żarnośliwą. Jest to pospolita roślina niżu i niższych rejonów górskich. W stanie naturalnym występuje w Europie, Azji Mniejszej i Afryce Północnej. 

Śliwa tarnina lubi miejsca nasłonecznione i wilgotne gleby. Najczęściej jest spotykana na obrzeżach lasów, miedzach, przydrożach i nasłonecznionych zboczach, gdzie tworzy gęste zarośla. Tarnina to ciernisty krzew, silnie rozgałęziony , osiągający wysokość 3-6 m. Ma eliptyczne, brzegiem piłkowane liście i drobne, promieniste, białe lub zielonkawe kwiaty, które kwitną na przełomie kwietnia i maja, przed rozwojem liści.

Przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne działanie śliwy tarniny 

Owoce tarniny mają orzeźwiający, kwaskowaty smak. Owocem tarniny jest niewielki, kulisty, czarnoniebieski pestkowiec, który dojrzewa we wrześniu i przez długi czas pozostaje na gałęziach. Ma cierpki smak, wynikający ze znajdujących się w składzie znacznych ilości kwasów organicznych i garbników. Nabiera słodyczy po jesiennych przymrozkach.

Tarnina zawiera dużą pestkę, zajmującą 1/4 owocu, który ponadto obfituje w pektyny, barwniki, glikozydy, antocyjany, sole mineralne, witaminę C i cukry. Kwiaty tej rośliny także są źródłem tego ostatniego składnika, ale zawierają oprócz niego flawonoidy i sole mineralne. Owoce zbiera się w październiku, wtedy bowiem mają najwięcej wartości odżywczych.

Przed wykorzystaniem tych pestkowców w kuchni poddaje się je procesowi zamrażania, dzięki czemu tracą cierpki smak. Po ogrzaniu stają się miękkie i szybko ulegają zepsuciu, dlatego trzeba je niezwłocznie przetwarzać. Z tarniny powstają doskonałe soki, dżemy, galaretki i konfitury, które charakteryzują się dość ostrym smakiem i delikatnym aromatem. Roślina ta wykorzystywana jest także przy wyrobie win, likierów i wódek.

ŚLIWA TARNINA STOSOWANA WEWNĘTRZNIE

Owoce śliwy tarniny wykazują działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz lekko zapierające, zaleca się je w biegunkach, nieżytach żołądka i jelit, braku apetytu, mdłościach, wzdęciach, zgadze, nerwobólach, przemęczeniu, przygnębieniu, bezsenności, nerwicach, bólach głowy, uszu i oczu, leczą półpasiec, zapalenie zatok, kaszel, skąpomocz, moczenie nocne, schorzenia pęcherza moczowego, choroby kobiece, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości sercowe na tle nerwowym, bóle mięśni i stawów, mrowienie w kończynach, drgawki i lekkie paraliże.

Preparaty z kwiatów tarniny działają moczopędnie, napotnie, rozkurczowo i przeczyszczająco, stosuje się je w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych, kamicy moczowej, zaparć, nieżytów przewodu pokarmowego, chorób układu oddechowego, zaburzeń miesiączkowania i robaczycy, dzięki zawartości flawonoidów uszczelniają naczynia włosowate, ponadto przyspieszają usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Do celów farmaceutycznych zbiera się kwiaty tej rośliny - niezwłocznie po zakwitnięciu.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, crawl Bot