Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KAZIMIRA JADALNA (Casimiroa edulis)

Kazimira jadalna, należąca do rodziny rutowatych, nazywana jest także kazimierką jadalną, meksykańskim jabłkiem, abache, zapote blanko lub białą sapotą (jednak ta ostatnia nazwa wprowadza w błąd, ponieważ roślina ta bliżej spokrewniona jest z owocami cytrusowymi niż z sapotami z rodziny Sapotaceae).

Casimiroa edulis

Słodkie, kremowe owoce kazimiry mogą być składnikiem deserów, lodów, tart i ciastek.

Jej ojczyzną są tereny Meksyku, Gwatemali oraz tropikalne wyżyny Ameryki Środkowej, gdzie dość często spotykana jest w stanie dzikim. Ponadto sadzona jest także w Kalifornii, na Florydzie oraz na Antylach. Nie lubi bardzo wysokiej temperatury latem oraz zbyt dużej wilgotności powietrza. To wiecznie zielone, szybko rosnące drzewo osiąga wysokość około 15 m.
 
Jego liście rozmieszczone są na gałęziach naprzemianlegle. Duże, długoogonkowe i palczaste, złożone są z 3-7 ciemnozielonych, błyszczących, lancetowatych, całobrzegich lub ząbkowanych listków. Kwiaty są niewielkie, pięciopłatkowy kielich ma zielonkawożółty kolor. Owoc dojrzewa 6-9 miesięcy po przekwitnięciu kwiatów, ma kulisty kształt i osiąga 3-12 cm średnicy (kształtem przypomina pomarańczę). Cienka jak papier skórka, która jest niesmaczna i nie nadaje się do jedzenia, ma zielony lub żółtopomarańczowy kolor.

Miąższ jest mięsisty lub masłowaty, o jasnożółtej lub kremowej barwie. Charakteryzuje się intensywnym, nieco terpentynowym zapachem, jest słodki (prawie pozbawiony kwasów) i soczysty (w smaku przypomina brzoskwinie lub banany). Gdy owoc jest przejrzały, tuż pod skórką pojawia się goryczka, która zdecydowanie psuje smak kazimiry. Aby jej uniknąć, wystarczy grubiej obrać owoc lub wyjeść miąższ ze środka łyżeczką. Wewnątrz owocu znajduje się 1-5 twardych, ciemnobrązowych nasion nieco przypominających pestki dyni.

Meksykańskie jabłko na bezsenność, nerwicę i depresje 

Miąższ zawiera znaczne ilości cukrów i białka, dzięki czemu jest bardzo odżywczy. Ponadto wyodrębniono w nim także znaczne ilości witamin C i A. W nasionach kazimiry odkryto substancję chemiczną, która działa silnie nasennie, dlatego spożycie ich dużej ilości może być niebezpieczne dla zdrowia.
 
Owoce kazimiry są jadalne i bardzo smaczne. Zachwycali się nimi już Aztekowie.
 
Najczęściej spożywa się je na surowo, choć wyrabia się z nich także wyśmienite przetwory (dżemy, marmolady i sorbety przyrządza się z cytryną). Dodawane są do sałatek owocowych, lodów, deserów, drinków. Bardzo często są składnikiem ciast oraz słodkich tart. Kazimirę miesza się również z mlekiem i dzięki temu uzyskuje się pyszne koktajle i jogurty. Świeże owoce są podatne na uszkodzenia, ale doskonale znoszą suszenie i mrożenie. Przed spożyciem zawsze należy je bardzo dokładnie umyć, ponieważ spryskiwane są środkami owadobójczymi w celu odstraszenia muszki owocowej. 

KAZIMIRA JADALNA STOSOWANA WEWNĘTRZNIE

Przetwory z nasion i liści kazimiry jadalnej działają nasennie i uspokajająco, leczą bezsenność, nerwicę, depresje, nadmierną pobudliwość; miąższ działa energetyzująco, poprawia samopoczucie, uzupełnia niedobór witamin C i A, przeciwdziała infekcjom; roślina obniża ciśnienie krwi, pomaga w zwalczaniu bólów reumatycznych i bólów stawów.

Casimiroa edulis - White Sapote
 
Jedząc smaczne owoce kazimiry, należy pamiętać, że nadmierne ich spożycie może być groźne dla zdrowia. Aby uniknąć niebezpieczeństwa, miąższ należy wydłubywać łyżeczką, omijając pestki.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 10
Gości: 3
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot