Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KITEMBILLA (Dovyalis hebecarpa)

Kitembilla - zdrowa jagoda na skórę, włosy i paznokcie

Kitembilla lub inaczej ketembilla jest wiecznie zielonym krzewem pochodzącym z rodziny Flacourtiaceae. Jej ojczyzną jest Cejlon, jednak coraz częściej sadzona jest w Indiach, Indonezji, Etiopii, na Kubie, Filipinach, Hawajach, Malajach i w innych miejscach o gorącym klimacie. Jest to dwupienny, pokryty cierniami krzew osiągający wysokość około 4-6 m. Ma długie, wiotkie i łukowate gałęzie pokryte kolcami. 

Liście, osadzone naprzeciwległe, są szarozielone, jedwabiste, mają eliptyczny kształt i ostry koniec. W sprzyjających warunkach krzew kwitnie przez cały rok. Kwiaty są rozdzielnopłciowe i rodzą się na oddzielnych krzewach. Mają zielonożółty kolor i zebrane są po kilka w kącikach liści.

Autor: Krzysztof Golik (Praca własna) [CC BY-SA 4.0], Wikimedia Commons

Owoc ten bywa składnikiem wielu orzeźwiających napojów bezalkoholowych oraz egzotycznych, owocowych drinków.

Owoce kitembilli to kuliste jagody mające średnicę do 2,5 cm. Ich pokryta włoskami, cienka, gorzka skórka może mieć ciemnopurpurowy, brązowy, żółty lub pomarańczowy kolor. Miąższ ma taką samą barwę jak skórka, jest bardzo soczysty i ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Wewnątrz owocu znajduje kilka (9-12) niewielkich, miękkich włochatych nasion.
 
Kitembille mogą być spożywane na surowo, jednak częściej wyrabia się z nich przetwory. Bardzo smaczne są napoje oraz soki z tego owocu, które mają orzeźwiający, lekko kwaskowy smak, oraz galaretki, kisiele, dżemy czy musy. Służą do wyrobu ciastek, tart oraz smacznego wina. Na Hawajach z kitembilli i jabłka wytwarza się doskonałe masło. Owoce kitembilli zawierają wodę, białka, tłuszcze, składniki mineralne, w tym wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz kwasy organiczne.

Nieco smaczniejsze owoce daje inny gatunek tej rośliny, mianowicie kitembilla abisyńska, zwana inaczej agrestem abisyńskim (Dovyalis abyssinica). Występuje w lasach Afryki Wschodniej, np. w Etiopii, Kenii i Ugandzie. Jej owoce są okrągłe, większe i w smaku przypominają morelę. Mają cienką, miękką skórkę w morelowym kolorze. Są soczyste, trochę cierpkie i zawierają kilka nasion, które nie przeszkadzają w konsumpcji owocu.

Z połączenia Dovyalis hebecarpa i Dovyalis abyssinica powstała bardziej wytrzymała odmiana Dovyalis hybrid. Jej owoce są okrągłe i mają około 2,5 - 4 cm średnicy. Mają miękką skórkę nakrapianą żółtymi plamkami. Ich miąższ jest ciemnopomarańczowy, orzeźwiający i bardzo kwaśny.

Kolejny gatunek - Dovyalis caffra - występuje przede wszystkim na terenach Afryki. Daje zielonkawożółte owoce o nazwie umkokolo, kształtem przypominające niewielkie jabłka. Ich miąższ ma żółty kolor, pięknie pachnie i jest bardzo soczysty oraz kwaśny. Najczęściej spożywa się je w stanie surowym, nadają się także do wyrobu galaretek, kompotów, napojów, syropów, soków oraz dżemów. Kitembilla dodana do przetworów nadaje im kwaskowaty, wyrazisty smak.

KITEMBILLA STOSOWANA WEWNĘTRZNIE

Kitembilla działa ogólnie wzmacniająco, uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych (przede wszystkim witaminy C), poprawia stan skóry, włosów i paznokci, działa odżywczo, gasi pragnienie i likwiduje uczucie głodu, co może mieć znaczenie w przeprowadzanej kuracji odchudzającej, pomaga w zwalczaniu infekcji.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot