Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kasja (Cassia fistula)

Kasja nazywana jest także kasją cewiastą lub strączyńcem cewiastym. Pochodzi najprawdopodobniej z terenów Indii i Egiptu, a uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych. Jest przedstawicielem rodziny brezylkowatych. To zrzucające liście drzewo osiąga około 12 m wysokości, z czego pień ma 5 m. Gałęzie porastają naprzemianległe, parzystopierzaste liście, złożone z 4 -7 par eliptycznych listków.
 
38463;21187;21202;
 
Żółtozłociste, pięciopłatkowe kwiaty pięknie pachną, zebrane są w długie grona. Owocem jest długi (70 cm), zwisający, brązowy, zdrewniały strąk. Ma łukowaty kształt, gładką skórkę z lekko zaznaczonymi prążkami poprzecznymi. Wewnątrz podzielony jest na kilka komór, a w każdej z nich znajduje się jedno płaskie, owalne, soczewkowate, delikatnie połyskujące, bardzo smaczne nasienie (jeden owoc może zawierać od 25 do 100 nasion). Słodkawy miąższ, który otacza nasiona, ma ciemny, prawie czarny kolor i aby go wydobyć, należy rozbić twardy strąk i wyskrobać masę łyżeczką.

Kasja często sadzona jest jako drzewo ozdobne, ale znana jest także ze swoich właściwości smakowych. Prawdziwym przysmakiem są nasiona kasji. Miąższ może być jedzony na surowo, ale należy pamiętać, że szybko wysycha i traci swoje walory smakowe. Poza tym może być rozmaicie konserwowany. Strąki, zwane manną, są słodkie i jedzone podobnie jak chleb świętojański.

Kasja stosowana była w medycynie od niepamiętnych czasów. Ogromne lecznicze znaczenie mają także inne gatunki kasji - kasja ostrolistna (Cassia acutifolia) oraz wąskolistna (Cassia angustifolia). Pozyskiwane z nich liście i strąki senesowe wykazują działanie przeczyszczające i bardzo często wchodzą w skład ziołowych mieszanek odchudzających. Nasiona oraz liście kasji zawierają wodę, białka, tłuszcze, węglowodany oraz składniki mineralne, np. wapń i fosfor. Do celów leczniczych wykorzystuje się także kwiaty i korę korzeni kasji.

Kasja stosowana wewnętrznie   

Nasiona oraz liście kasji działają lekko ściągająco i przeczyszczająco, likwidują zaparcia, wrzody żołądka, guzy przewodu pokarmowego, usprawniają działanie wątroby, lekko pobudzają, regenerują i stymulują organizm, wskazane są dla osób po operacjach przewodu pokarmowego, szczególnie w obrębie jamy brzusznej, stosowane są w leczeniu hemoroidów i schorzeń odbytu, biegunki, bolesnego oddawania moczu, piasku w nerkach, epilepsji, działają wymiotnie, antynowotworowo, wzmacniająco, ajurwedyczna medycyna przypisuje kasji działanie przeciwżółciowe, pobudzające apetyt, wiatropędne; korzeń kasji pomaga w leczeniu chorób gruczołów, syfilisu, trądu.
 
Liście leczą stany zapalne, różę, malarię, reumatyzm, gorączkę; owoce - stosowane są na bóle brzucha, zatwardzenia, choroby serca; kwiaty uznawane są za środek poronny i łagodzący bóle piersi, przeciwreumatyczny i leczący przeziębienia (choć może szkodzić w przypadku astmy); miąższ owocu pomaga w leczeniu malarii tropikalnej, czerwonki, i chorób nerek oraz zakażenia wąglikiem. Ze słodkich strąków kasji przyrządza się smaczne przetwory. W krajach tropikalnych jedzone są dżemy, musy i marmolady z owoców tej rośliny.

Kasja stosowana zewnętrznie   

Liście kasji oraz sok z rośliny leczą oparzenia, odmrożenia, krosty, rany, schorzenia skóry, grzybicę, opryszczkę, stosowane są także do masażu w leczeniu paraliżu i reumatyzmu.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, Google Bot, crawl Bot, Google Bot, robot Bot