Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KARIOTA PARZĄCA (Caryota urens)

Palma orzechowa na wzmocnienie organizmu

Kariota parząca, inaczej zwana kłapidłem parzącym, kropidlą parzącą, palmą orzechową, pochodzi z terenów Indii, Birmy, Sri Lanki i Malezji. W stanie naturalnym występuje zarówno na nizinach, jak i na górzystych terenach, nawet na wysokości 1500m n.p.m. Preferuje bogate w substancje odżywcze, dobrze nawodnione i nasłonecznione stanowiska. Czasem sadzona jest w przydomowych ogródkach.

Palmeira

Nazwa rodzajowa pochodzi od greckiego słowa karyotis oznaczającego ?daktyl", natomiast nazwa gatunkowa pochodzi od łacińskiego słowa urere, które oznacza ?więdnąć, usychać" (odnosi się to do cechy biologicznej roślin tego gatunku, które giną po wydaniu kwiatów i owoców). Jest to szybko rosnąca palma, która może mieć wysokość 20 -30 m.

Pełną dojrzałość osiąga po 5-6 latach.Ciemnozielone, klinowate liście palmy wyrastają na szczycie pnia. Jej szary pień pokryty jest pierścieniowatymi bliznami po opadłych liściach. Nieparzystopierzaste, klinowate, ciemnozielone liście karioty wyrastają na szczycie pnia, zbudowane są z trójkątnych, ząbkowanych na szczycie listków (przypominają ogon ryby) i mają nawet 4 -6 m długości.

Kwiatostany palmy są zwisające i wyglądem przypominają miotłę. Pierwsze wyrastają na szczycie palmy, stopniowo pojawiając się coraz niżej. Kwiaty zebrane są po trzy (dwa są męskie - wielopręcikowe i jeden żeński - jednopręcikowy). Owocem jest mała, okrągła, żółta lub czerwonawa jagoda wielkości wiśni, zawierająca 1 -2 nasiona. Ciekawostką jest, że po wydaniu owoców na najwyższym owocostanie cała roślina ginie, tak więc owocuje tylko raz w swoim życiu (rośliny takie nazywa się monokarpicznymi).

Owoce są kwaśne i mają ostry, parzący smak. Nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają trujący kwas, mogą nawet doprowadzić do poparzeń w kontakcie ze skórą. Do celów spożywczych wykorzystuje się wierzchołki pędu, które przyrządzane są jak jarzyny. Poza tym z podgrzanego soku palmy, który wypływa po nacięciu niedojrzałych kwiatostanów i jest niezwykle bogaty w cukry proste, otrzymuje się cukier palmowy i melasę, zwaną miodem kariotowym.

Służą one do wyrobu wielu produktów w przemyśle cukierniczym, przysmakiem jest melasa, którą polewa się ciasta. Często też stanowią zamiennik białego cukru, od którego różnią się bogatszym smakiem i składem związków mineralnych. Syrop palmowy po fermentacji z udziałem naturalnych drożdży przekształcany jest w napój alkoholowy toddi, a także smaczne wino palmowe oraz ocet. Rdzeń pnia służy do produkcji mączki zwanej sago, która jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych na terenach występowania karioty parzącej.

KARIOTA PARZĄCA STOSOWANA WEWNĘTRZNIE

Przetwory z karioty parzącej są wysokokaloryczne, dostarczają energii, działają pobudzająco i wzmacniająco.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 3
Roboty: crawl Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot