Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KARPIEL (Brassica napus)

Okłady i sok z karpiela

Karpiel, nazywany także kapustą rzepakiem lub brukwią siewną, jest przedstawicielem rodziny krzyżowych. Nie jest znany w stanie naturalnym, ponieważ powstał dzięki skrzyżowaniu kapusty z rzepą. Wymaga żyznej, bogatej w substancje odżywcze, dobrze nawodnionej gleby. Jego największe uprawy znajdują się w umiarkowanych rejonach Europy, między innymi w Polsce, a używany jest jako roślina pastewna oraz warzywo.

Brassica napus (Rape) - 14b - fruit

Karpiel nie jest spotykany w stanie naturalnym, ponieważ powstał dzięki skrzyżowaniu kapusty i rzepy. Jest roczną lub dwuletnią rośliną o sinych, niebieskawych, nagich liściach. Dolne liście są lirowate, długoogonkowe, czasem pokryte delikatnym meszkiem, górne natomiast są lancetowate, siedzące i nie podzielone. Karpiel ma długi, twardy, bulwiasty i wrzecionowaty korzeń palowy. Łodyga jest wzniesiona, czasem mocno rozgałęziona i purpurowa u podstawy, może osiągać 1,5 m wysokości. Kwiatostan jest luźny i groniasty, a kwiaty mają bladożółty kolor. Owocem jest długa, łatwo pękająca łuszczyna.

Badania nad tą rośliną wykazały, 100 g zawiera tylko 37 kcal, poza tym występuje w niej wiele cennych składników odżywczych, między innymi białko, nieco tłuszczu, związki mineralne, np. żelazo, magnez, siarka, wapń, potas, beta-karoten, kwasy organiczne, witaminy C, PP, K i z grupy B.

Jadalne są korzenie oraz młode liście karpiela. Warto pamiętać o tym, podczas gotowania tracą ponad połowę zawartości witaminy C, tak więc w miarę możliwości lepiej jest korzystać z kuchenki mikrofalowej (straty witaminy są wtedy mniejsze). Z karpiela wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, z którego produkuje również smary, paliwo do silników, emulsje, płyny do oświetlania i mydła. Najczęściej jednak karpiel sadzony jest jako pokarm dla zwierząt hodowlanych.

KARPIEL STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Sok z karpiela pomaga w schorzeniach przewodu pokarmowego, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność i niedokwaśność, choroby śledziony oraz wątroby, działa wzmacniająco, odżywczo i regenerująco na organizm, uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych, poprawia apetyt, usprawnia trawienie i przemianę materii.

Likwiduje zaparcia, pomaga leczyć pęcherzyk żółciowy i hemoroidy, wykazuje działanie wykrztuśne i moczopędne, oczyszcza organizm z trujących substancji, leczy kaszel, anginę oraz chrypkę, przeciwdziała powstawaniu nowotworu jelita grubego, okrężnicy oraz odbytnicy, wzmacnia system immunologiczny, zapobiega infekcjom, poprawia proces wchłaniania składników odżywczych przez organizm; sproszkowane nasiona karpiela z dodatkiem soli mają działanie antynowotworowe.

KARPIEL STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE

Okłady ze świeżych liści karpiela leczą egzemę, owrzodzenia, odmrożenia, czyraki, trądzik, likwidują siniaki, bóle głowy różnego pochodzenia, reumatyzm, bóle związane z marskością wątroby; olej wykorzystywany jest do masaży i produkcji olejków kąpielowych, wzmacnia i regeneruje skórę, razem z kamforą leczy reumatyzm i sztywność kończyn.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)