Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KARDAMON MALABARSKI (Elettaria cardamomum)

Dobroczynna przyprawa kuchenna - kardamon

Kardamon, należący do rodziny imbirowatych, jest wieloletnią, zielną rośliną tropikalną. Pochodzi z Indii, skąd przez Bliski Wschód trafił do Europy. Ogromną popularnością cieszył się w starożytnej Grecji i Rzymie, a dzisiaj jego największe uprawy znajdują się w Indonezji, Chinach, Afryce Wschodniej, na tropikalnych terenach Ameryki, na Jawie, Antylach i Wybrzeżu Malabarskim.

cardamom

Kardamon jest byliną o grubym, bulwiastym kłączu i długich, rozrośniętych korzeniach. Z kłącza wyrasta wysoka (3 m) łodyga zbudowana z odziomkowych, dużych, bladozielonych, lancetowatych liści, która następnie przekształca się w płożący się, bezlistny pęd kwiatonośny, osiągający około 60 cm długości. Kwiatostany są silnie rozgałęzione i graniaste, składają się z dużych, okazałych, białawych, niebieskawych lub czerwonawych kwiatów. Owocem jest skórzasta, żółtawa lub brązowa torebka z trzema komorami, w której znajdują się drobne, kanciaste, pomarszczone nasiona z bezbarwną, cienką osnówką.

Nasiona kardamonu po wysuszeniu są doskonałą przyprawą kuchenną. Mają korzenno-kamforowy zapach i ostry, piekący smak, który zawdzięczają dużej zawartości olejku eterycznego. Przyprawa ta znana jest w dwu odmianach - zielonej oraz ciemnej, o większych i intensywniejszych w smaku nasionach. Obie doskonale nadają się do przyprawiania marcepanów, pierników, deserów owocowych, kompotów i sałatek owocowych.

Kardamon stosowany jest do produkcji znanych na całym świecie alkoholi, przede wszystkim wódek i likierów curaçao czy angostura. Wspaniale smakuje dodany do kawy i herbaty, świetnie konserwuje wiele potraw, stosuje się go do kiszonek i marynat. Przyprawia się nim zupy, sosy, dania mięsne, drobiowe i rybne, pasztety, wybornie smakuje z mięsem z rusztu oraz w gulaszu wołowym. Ponieważ ma bardzo intensywny smak i aromat, należy stosować go z wyczuciem, w niewielkich ilościach. Musi być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ inaczej szybko traci swoje walory smakowe. Kardamon wchodzi w skład popularnej na całym świecie mieszanki przyprawowej curry.

W krajach Azji i Afryki do celów spożywczych używane są także nasiona innych gatunków kardamonu. Wielką popularnością cieszy się kardamon długi, zwany także cejlońskim (Elettaria major), którego nasiona mają mniej intensywny zapach, kardamon indyjski (Amomum subulatum) oraz kardamon jawajski (Amomum maximum).
 
Do herbaty można dodawać mielony kardamon lub całe jego nasiona.

KARDAMON STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Kardamon jest przyprawą, poprawiającą procesy trawienne, działa wiatropędnie, moczopędnie, przeczyszczająco i stymuluje pracę serca. Jest środkiem wykrztuśnym, porusza wszelkie zastoje pokarmu w organizmie, likwiduje wzdęcia, poprawia przepływ energii w ustroju, leczy schorzenia żołądka i niestrawności, poprawia przemianę materii, leczy astmę, bronchit, hemoroidy, bolesne oddawanie moczu, zapalenie pęcherza moczowego, powstrzymuje mdłości, ale podany w dużych ilościach wywołuje wymioty, dodawany jest do medycznych specyfików dla poprawienia ich smaku i zapachu, uzupełnia niedobór żelaza, fosforu i wapnia.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot