Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

KARD (Cynara cardunculus)

Kard, zwany także karczochem ostowym, dzikim lub hiszpańskim, jest przedstawicielem rodziny złożonych. Jego ojczyzną są tereny Europy Południowej (wschodnie obszary śródziemnomorskie) oraz Afryki Północnej , potem roślinę tę zaczęto uprawiać również w Ameryce Południowej.

Cynara cardunculus

Lubi miejsca zaciszne, ciepłe i dobrze nasłonecznione oraz próchnicze, gleby bogate w substancje odżywcze. W wielu miejscach świata (na Cejlonie, Jawie, w Indiach, Afryce, obu Amerykach i Europie) uprawia się w celach jadalnych odmiany o zgrubiałych, zmięśniałych ogonkach liściowych i głównych nerwach. Kard jest jednoroczną byliną, która osiąga około 180 cm wysokości. Ma prostą, grubą, owłosioną i zazwyczaj rozgałęzioną łodygę, na której osadzone są duże (nawet do 2 m długości i 1 m średnicy), pierzastowcięte liście.

Ich wierzchnia strona jest jedwabista i szarozielona, na spodzie natomiast wydają się prawie białe, ponieważ pokryte są grubą warstwą wełnisto-filcowatych włosków. Górne liście, zaopatrzone w spore kolce, są siedzące i pierzasto podzielone, natomiast dolne - osadzone na ogonkach i zazwyczaj nie są podzielone. Koszyczki kwiatowe kardu są duże, głowiaste i mają kolczaste łuski okrywy. Pojawiający się wiosną na szczycie łodygi jeden kwiat ma niebieski lub purpurowy kolor i specyficzny chlebowy zapach.

Owocem jest niełupka zawierająca brązowe nasiona o długości około 5 mm. Jadalne części rośliny to ogonki liści, mięsiste dno kwiatu oraz główne nerwy, które mają lekko gorzkawy smak. Przyrządza się je jak seler naciowy. Odpowiednio przygotowane można jeść także korzenie kardu. Znane są krzyżówki kardu i karczocha zwyczajnego (który jest odmianą kardu). Karczoch - uważany za przysmak w wielu kuchniach świata - nadaje kardowi bardziej delikatny smak i znacznie zwiększa jego wartości odżywcze.

Czasem kard podawany jest zwierzętom jako pasza, jednak odchodzi się od tej praktyki, ponieważ kolczaste liście podrażniają przewód pokarmowy bydła, a poza tym zawierają także pewne trujące substancje.
Kard jest także piękną, niezwykle dekoracyjną rośliną ozdobną, często sadzoną w ogrodach botanicznych i parkach. Sadzona jako kwiat bywa dwu- lub wieloletnia.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kard w zastosowaniu wewnętrznym, Karczoch ostowy

Dzięki zawartości substancji zwanej cynaryną kard działa żółciopędnie, ochronnie na wątrobę i woreczek żółciowy, moczopędnie, przeczyszczająco, odtruwa organizm, wzmacnia i regeneruje go, np. po usunięciu woreczka żółciowego,  leczy cukrzycę, miażdżycę, żółtaczkę, obniża poziom cholesterolu i tłuszczu we krwi, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit i dróg żółciowych, pomaga w schorzeniach woreczka żółciowego, w kamicy żółciowej, zastoju żółci, chorobach nerek i białkomoczu,  poprawia stan serca i układu krwionośnego, przeciwdziała zawałowi serca, uzupełnia niedobór potasu i kwasu foliowego w organizmie.

Kard w zastosowaniu zewnętrznym, Karczoch hiszpański

Czasem medycyna wykorzystuje wyciąg z kardu do przyrządzania toników oczyszczających skórę oraz maseczek kosmetycznych regenerujących i wzmacniających.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 10
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, Google Bot, crawl Bot, Google Bot, Google Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)