Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Bambus

Roślina ta należy do rodziny traw o zdrewniałym źdźble, które wewnątrz między węzłami jest puste. Jest to wiecznie zielona bylina, która osiąga wysokość 40 m (bardzo szybko rośnie - młode pędy potrafią przyrastać nawet 80 cm na dobę - 5 cm na godzinę). Ma lancetowate liście rosnące do 50 cm długości, które nie pozostają na pędach dłużej niż dwa lata. 

Istnieją odmiany o liściach żółtych, paskowanych lub biało obrzeżonych. Kwiatostan jest wiechowaty, w nielicznych przypadkach pojawia się po roku życia rośliny, najczęściej jednak bambus kwitnie, gdy osiągnie 60-100 lat. Po przekwitnięciu pojawiają się owoce - ziarniaki, czasem u gatunków tropikalnych owoc jest orzecho- lub jagodo-podobny. Po wytworzeniu owoców roślina najczęściej ginie.

Bambus 
Bambus rośnie głównie w krajach tropikalnych, rzadziej subtropikalnych czy umiarkowanie ciepłych. Rozróżniamy około 50 rodzajów i ponad 600 gatunków bambusa, większość z nich pochodzi z Azii Południowej i Wschodniej. Jego uprawy znajdują się przede wszystkim w Indiach, Chinach. Japonii, Gwatemali i na Jawie. 

Bambus przywędrował do Europy prawdopodobnie z Chin i od pewnego czasu jest z powodzeniem hodowany nawet w krajach o dość surowym klimacie, np. w Szwecji lub Norwegii. W Polsce roślinę tę można kupić w wielu kwiaciarniach, ale dobrze jest pamiętać, że należy wybierać gatunki, które charakteryzują się stosunkowo słabym wzrostem, np. Bambusa vulgaris, B. Glaucescens lub Pseudosasa japonica.

Bambus jest bardzo popularnym warzywem w kuchni azjatyckiej. Sposoby wykorzystywania bambusa zapożyczone zostały przez Europejczyków z krajów, Dalekiego Wschodu.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Bambus stosowany jako warzywo oraz ...tworzywo

Pędy bambusa działają na organizm oczyszczające i moczopędnie, usuwają szkodliwe toksyny, odtruwają ustrój; korzenie obniżają gorączkę, stosowane są w grypie, przeziębieniu, wielu infekcjach, to także wspaniały środek uspokajający dla dzieci.

Bambus to bardzo cenny surowiec, który ma mnóstwo różnorodnych zastosowań. Zdrewniałe źdźbła tej rośliny są lekkie, ale bardzo mocne, a poza tym mają wiele pięknych kolorów, są żółte, zielone, brązowe i czerwonawe. Wyrabia się z nich meble, naczynia, parasole, kosze, ale także mosty, chaty i rury kanalizacyjne.

Pędy bambusa są cenionym opałem i surowcem do produkcji papieru. Młode pędy, po zdjęciu zdrewniałej warstwy zewnętrznej, mają miękki rdzeń o delikatnym, słodkawym smaku. Jest to jarzyna, którą ludzie krajów Dalekiego Wschodu spożywają na surowo, po ugotowaniu, kiszeniu lub upieczeniu. W Polsce obrane pędy można kupić w puszkach, pokrojone w paski lub plastry, gotowane lub duszone.


Rekapitulacja: bambus właściwości lecznicze, bambus warzywo azja, Pędy bambusa oczyszczanie toksyny
Źródło foto: https://flic.kr/p/P78fp

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 0
Roboty: robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)