Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kapusta Pak Choi (Brassica chinensis) | Chińska kapusta gorczycowa

Kapustę Pak Choi nazywa się też kapustą chińską, chińską kapustą gorczycową lub kapustą pakchoi. Jest ona przedstawicielem rodziny krzyżowych (Cruciferae). Pochodzi z rejonów Azji Wschodniej, ale nie rośnie tam dziko, jest rośliną nieznaną w stanie naturalnym. Od wieków uprawiana jest w Chinach, a obecnie jej uprawa rozprzestrzeniła się na cały świat. Szczególnie duże uznanie znalazła w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie.

Pak choi

Pak Choi lubi miejsca ciepłe i dobrze nasłonecznione. Przy jej uprawie należy także pamiętać o regularnym nawadnianiu i spulchnianiu gleby. W dobrych warunkach uprawy ciężar główki może dojść do 2 kg, ale szybki wzrost rośliny wymaga znacznej ilości substancji odżywczych. Znosi ona niskie temperatury, do -5°C.

Ta dwuletnia roślina wyglądem odbiega nieco od najpopularniejszych odmian kapusty, najbardziej przypomina endywię kapustną. Ma grube, często bulwiaste kłącze. Liście są owalne jasnozielone lub żółtawe, duże, szerokie, całobrzegie. Mają pofalowane lub gładkie brzegi i dobrze widoczne nerwy środkowe. Owocem jest łuszczyna o jednocentymetrowym dzióbku. Kapustę zbiera się od późnego lata do późnej jesieni. Jej liście spożywa się jako jarzynę, są doskonałym składnikiem zup, sałatek i sosów. Z nasion kapusty wytwarza się olej jadalny, a kuchy używa się jako paszy dla zwierząt.

Przy wybieraniu kapusty w sklepie należy zwrócić uwagę, czy nie ma ona nadgniłych liści. Najlepsza jest świeża, ale doskonale nadaje się też do zamrażania. Drobno posiekane liście bardzo dobrze przechowują się w lodówce. Niestety, ponad połowa zawartej w kapuście witaminy C ginie w czasie gotowania. Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajduje się w zewnętrznych, ciemnych liściach kapusty. Najbardziej znane odmiany kapusty Pak Choi to: granat - tworząca podłużne główki, nagaoka - o masywnych, szerokich główkach oraz drobno żyłkowana Hongkong.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kapusta Pak Choi stosowana zewnętrznie

Liście kapusty Pak Choi stosowane w okładach pomagają leczyć oparzenia, rany, owrzodzenia, egzemę, żylaki, bolące stawy, likwidują przebarwienia skóry i plamy; sok z liści ujędrnia ciało, sprawia, że skóra staje się gładka i młodsza, likwiduje krosty i trądzik.

Kapusta Pak Choi stosowana wewnętrznie

Kapusta Pak Choi uzupełnia w organizmie niedobór witamin z grupy B, C, E, PP i K, jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, siarki, beta-karotenu, błonnika i kwasu foliowego, pomaga w leczeniu wielu schorzeń przewodu pokarmowego, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, i choroby śledziony i wątroby, uśmierza ból, zapobiega powstawaniu nowotworów w tym nowotworu piersi, jajników, okrężnicy oraz jelit, poprawia apetyt, usprawnia procesy trawienne, likwiduje zaparcia i niestrawności, pomaga w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, kaszlu, chrypki, astmy, cukrzycy, miażdżycy, wzmacnia serce, odmładza, regeneruje organizm, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, oczyszcza organizm z toksyn.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)