Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Karambola (Averrhoa carambola) | Owoc gwiaździsty - karambola

Karambola, zwana inaczej oskomianem pospolitym lub owocem gwiaździstym, jest przedstawicielem rodziny szczawikowatych. Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi, przypuszcza się, że jej ojczyzną są tereny Malezji i Ameryki Południowej. Dzisiaj uprawiana jest pospolicie w wielu tropikalnych krajach, między innymi w Kenii, Chinach, Tajlandii, Indonezji, Brazylii, na Antylach, wyspach Pacyfiku i na Florydzie.

starr-090819-4657-Averrhoa_carambola-fruit_and_leaves-Maui_Meadows_Kihei-Maui
Drzewo karamboli osiąga wysokość 6 m. Ma kulistą koronę. Liście są naprzemianległe, pierzaste, składają się z 7-11 listków. Czerwone lub białe, drobne, pięciopłatkowe kwiaty tworzą graniaste kwiatostany zbudowane z około 20 kwiatków, które wyrastają wprost z gałęzi oraz pnia drzewa. Z dużego grona tylko dwa lub trzy kwiaty przekształcają się w owoce, reszta opada na ziemię.

Owoce dojrzewają przez cały rok. Są to wydłużone jagody o długości 12 cm, które mają 5 charakterystycznych karbów (karambola dzięki tym żebrom przypomina w przekroju gwiazdę i stąd też wzięło się jej inne określenie -gwiaździsty owoc). Skórka jest jadalna, cienka, błyszcząca, lekko woskowata; zazwyczaj ma barwę żółtą, żółtozieloną lub lekko brązową. Pod skórką ukryty jest słodki lub kwaskowaty, półprzezroczysty, bardzo soczysty miąższ. Ma on jasny, żółtawy kolor i piękny aromat, zawiera niewiele małych, jadalnych nasion.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kupujemy karambolę. Jak wybierać?

Owoce karamboli spożywa się zazwyczaj na surowo, ponieważ są niezwykle orzeźwiające i skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni. Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany tego owocu, w zależności od zawartego w nich kwasu. Pierwsza - słodka - jedzona jest na surowo lub dodawana do wielu sałatek i deserów owocowych. Przyrządza się z niej wyśmienite soki, napoje oraz koktajle alkoholowe.

Odmiana kwaśna polecana jest do wyrobu konfitur, kompotów, dżemów, galaretek, win i innych przetworów. Jest także dodatkiem do egzotycznych, ostrych, korzennych sosów chutney lub do słodko-kwaśnych potraw z dużą ilością curry (przede wszystkim w kuchni wietnamskiej). Karambola jest serwowana z rybami oraz daniami mięsnymi. Często podaje się ją smażoną na oliwie i posypaną imbirem oraz wiórkami kokosowymi.

Przy zakupie owoców należy wybierać okazy dorodne i jędrne. O dojrzałości karamboli świadczy lekkie zbrązowienie żeber. Dobrze znosi przechowywanie w temperaturze pokojowej oraz długi transport, dlatego spotykana jest w polskich sklepach.

Karambola stosowana wewnętrznie

Owoce karamboli są znakomitym źródłem witaminy C, wzmacniają i regenerują organizm, zapobiegają wielu infekcjom, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, poprawiają przemianę materii, polecane są osobom walczącym z otyłością (zawierają tylko 33 kcal w 100 g. owocu), leczą przeziębienie, grypę, anginę, katar.

Karambola stosowana zewnętrznie

Karambola ma także inne, poza kulinarnym, zastosowania. Sok ze świeżych owoców może służyć do polerowania metali oraz wybielania bielizny. Poza tym kwas szczawiowy zawarty w miąższu owocu sprawia, że sok jest także znakomitym środkiem przeciwko rdzy.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 1
Roboty: spider Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot, Google Bot