Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kanarecznik (Canarium ovatum)

To wyłącznie tropikalne drzewo nazywane jest inaczej komiężnikiem pili, orzesznikiem pili lub kanarium. Należy do rodziny osoczynowatych, a jego ojczyzną są Filipiny, zresztą do dzisiaj kraj ten jest największym eksporterem owoców tego drzewa. Kilka gatunków kanarecznika występuje w Azji Południowo-Wschodniej, znane są także w Indonezji, Malezji, Molukach oraz w tropikalnej Afryce. 

Kanarecznik jest wiecznie zielonym drzewem osiągającym wysokość około 20 m. Ma nieparzystopierzaste liście złożone z eliptycznych listków. Kwiaty pojawiają się kilka razy w roku, są drobne, pachnące i zebrane w wiechowate kwiatostany. Ponadto są rozdzielnopłciowe, zapładniane przez owady.
 
Orzechy kanarecznika 
 
Orzechy kanarecznika spotyka się w sklepach w postaci płatków, proszku oraz wiórków.

Owocem jest długo dojrzewający pestkowiec (wyglądem przypomina śliwkę), mający 4-7 cm długości, 2-4 cm średnicy i wagę około 15 g. Pokryty jest gładką, cienką, połyskującą skórką, która w miarę dojrzewania owocu staje się purpurowoczarna. Miąższ jest włóknisty, zielonkawożółty i w smaku przypomina słodkiego, dojrzałego pomidora. Wewnątrz znajduje się jedno nasienie, choć zalążnia owocu zawiera początkowo sześć zalążków. 

Nasienie, zwane orzechem pili, otacza gruba okrywa pokryta delikatną ciemną skórką, której można się pozbyć, zanurzając owoc na chwilę w gorącej wodzie. Nagi orzeszek ma trójkątny, wydłużony kształt i aby był zdatny do zjedzenia, należy najpierw rozbić otaczającą go twardą skorupkę. Na końcu, po tylu zabiegach, pokaże się jadalny, bardzo smaczny orzech pili. Orzechy te nazywane są czasem jawajskimi migdałami, ponieważ upieczone stają się chrupiące i nabierają delikatnego smaku, który bardzo przypomina migdały. Surowe ziarna mają podobny smak do pieczonych pestek dyni.
 
Wartość odżywczą orzechów kanarecznika jest zbliżona do awokado. Zawierają znaczne ilości tłuszczów (aż 75%), białka (14%), węglowodanów (8%) oraz cukrów (3%). Tak więc są nie tylko bardzo smaczne, ale i pożywne. Ponadto wyodrębniono w nich wiele związków mineralnych, między innymi wapń, fosfor i potas. 

Miąższ owocu wspaniale smakuje po ugotowaniu, poza tym przyrządza się z niego dżemy, galaretki, kisiele. Oprócz jadalnych orzechów w kuchni można wykorzystywać pędy kanarecznika, które są doskonałym dodatkiem do sałatek i zup. Olej z kanarecznika jest znakomitym zamiennikiem jadalnego oleju z nasion bawełny. Spotykany jest w handlu pod nazwami: jawajski olej migdałowy lub chińska biała oliwa.

Olej z orzechów nazywany jest jawajskim olejem migdałowym lub chińską białą oliwą.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kanarecznik stosowany wewnętrznie

ziele
Orzechy kanarecznika są najłatwiej strawne ze wszystkich orzechów, a ponadto ułatwiają trawienie innych produktów, likwidują bóle brzucha, pomagają leczyć niestrawności zatrucia pokarmowe, sprzyjają odchudzaniu, dodają organizmowi sił i energii.

Kanarecznik stosowany zewnętrznie

ziele 
Preparaty z oleju kanarecznikowego nawilżają i natłuszczają skórę, przeciwdziałają wysuszaniu skóry, leczą drobne skaleczenia i rany, likwidują zmarszczki i odżywiają skórę.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 9
Gości: 3
Roboty: crawl Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot