Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kapulinka (Prunus salicifolia)

Ta roślina należąca do rodziny różowatych nazywana jest także wiśnią andyjską, wiśnią kapulinką, kapulinem, kapulą lub wiśnią tropikalną. Jej naturalne regiony występowania obejmują Amerykę Środkową i Południową, rośnie w Peru, Ekwadorze, Kolumbii, Gwatemali i Meksyku. Doskonale przystosowała się do życia w subtropikalnym i umiarkowanym klimacie, zdarza się, że toleruje niewielkie przymrozki, choć wtedy istnieje ryzyko wystąpienia uszkodzeń na delikatnych, młodych gałązkach.

Wiśnia tropikalna
Szczególnie upodobała sobie Andy i można ją spotkać w górach na wysokości od 1200 do 3000 m n.p.m. Mniej więcej od 1920 roku z powodzeniem uprawiana jest w Kalifornii. Na pierwotnych terenach występowania jest to roślina bardzo popularna i znana od setek lat. W czasie zbiorów owoców bazary Ameryki po prostu uginają się pod ciężarem dorodnych kapulinek.

Drzewo kapulinki wyglądem zbliżone jest do wiśni, ma około 15 m wysokości. Kształtem przypomina nieco parasol, z szeroką koroną i krótkim pniem. Kora pokrywająca pień jest szorstka i szara. W sprzyjających warunkach drzewo rośnie bardzo szybko, nawet 3-4 m w ciągu 18 miesięcy. Liście aromatyczne, wąskie, długie, na brzegach ząbkowane i ułożone na gałęziach naprzemianlegle. Ich wierzchnia strona ma głęboką, ciemnozieloną barwę natomiast spód jest dużo jaśniejszy, szarozielony (młode liście mają kolor różowy).

W łagodnym klimacie nie opadają na zimę. Kwiaty pojawiają się na drzewie wczesną wiosną, są pojedyncze, pachnące i białe. Dwa lub trzy lata po posadzeniu drzewa rodzi ono owoce (przy dobrej pielęgnacji kapulinka może wydawać owoce częściej niż raz w roku). Wiśnie zebrane są grona po 18-20 sztuk. Z tej kiści tylko połowa dojrzewa, a reszta opada na ziemię. Owoce są podobne do wiśni, mają zazwyczaj około 1,5 - 2 cm średnicy.

Delikatna, choć dość oporna przy zdejmowaniu, skórka ma ciemnoczerwony lub kasztanowy kolor i jest lekko kwaskowata. Pod nią znajduje się soczysty, jasnozielony (przypominający śliwkę), słodki, bardzo przyjemny w smaku miąższ. Niektóre odmiany kapulinki są bardziej kwaskowate i wtedy smakiem zbliżone są do dzikiej wiśni. Wnętrze owocu skrywa sporą pestkę. Kapulinka, tak jak inne gatunki wiśni, doskonale smakuje na surowo. Jej lekko kwaskowaty smak działa orzeźwiająco i gasi pragnienie.

Jest idealnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, np. ciast, kremów czy cukierków. Wyrabia się z nich smaczne, lekko kwaskowate przetwory - dżemy, kisiele, sorbety, galaretki. Na bazie kapulinek można przygotować doskonałe napoje alkoholowe, na przykład wódki i likiery, poza tym owoce te często stanowią dekorację drinków alkoholowych.

Podróżując po Ameryce Południowej należy z pewną rezerwą traktować miejscowe nazwy owoców. Na przykład w Peru mianem kapuli określa się także owoce winnej jagody używanej jako przyprawa cimarron. Kolumbijczycy kapulą nazywają Ardisja longistaminea z rodziny borowicowatych, natomiast na Kubie słowo to oznacza czerwone lub żółte owoce Mutinga calabura.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Kapulinka stosowana wewnętrznie

ziele
Napar z liści kapulinki używany był jako środek przeciwmalaryczny, obniża gorączkę, likwiduje dreszcze, owoce działają wzmacniająco i regenerująco, uzupełniają niedobór witamin i związków mineralnych (szczególnie potasu i kobaltu), oczyszczają organizm ze szkodliwych związków przemiany materii. Z kwaskowatych kapulinek powstają wyśmienite galaretki deserowe.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot