Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Kajnito - chryzofil | Owoc, który leczy krosty, wrzody i ropiejące rany

Chryzofil (Chrysophyllum cainito)inne spotykane w Polsce nazwy tego owocu to: gwiaździste jabłko i złotolist gwiaździsty. Natomiast na świecie można go spotkać pod wieloma miejscowymi nazwami, np. kajmite, kajmiter (we Francji), ajara (w Portugalii) czy kajnit (na Wyspach Dziewiczych). Gatunek ten występuje powszechnie na Jamajce, Haiti oraz Kubie, gdzie rośnie w stanie naturalnym.

gwiaździste jabłko, chryzofil 
Kajnito jest wiecznie zielonym drzewem osiągającym niezbyt pokaźne rozmiary (8 -30 m), mimo że bardzo szybko rośnie (nawet 1,5 m w jednym sezonie). Korona drzewa jest gęsta i szeroka, pień natomiast krótki i gruby (1 m). Liście z wierzchu są ciemnozielone i skórzaste, natomiast pod spodem mają miedzianą, złotą barwę i pokryte są jedwabistym meszkiem.

Kwiaty wyrastają w kącikach liści, zbudowane są z pięciu płatków i mogą mieć zielonkawą, żółtą lub fioletową barwę. Owoce, o średnicy 10 cm, są owalne, elipsoidalne lub gruszkowate, a na ich szczycie znajduje się charakterystyczny ostry dzióbek. Pokrywająca je skórka ma zielony, czerwony lub ciemnopurpurowy kolor, jest delikatna, szklista, błyszcząca, skórzasta i gładka (w dotyku owoc przypomina gumową piłkę).

Nazwa gwiaździste jabłko ma swoje odbicie w rzeczywistości, po poprzecznym przekrojeniu kajnito tworzy ośmio - lub dziesięcioramienną gwiazdę, której ramiona to komory nasienne zawierające pojedyncze ziarno. Zazwyczaj w owocu jest około 10 płaskich, twardych, brązowych nasion, a najlepsze odmiany mają tylko trzy ziarenka.

Miąższ kajnito ma galaretowatą, półprzezroczystą konsystencję, jest biały, bardzo słodki (zawiera aż 14% cukrów), trochę mdły i rozpływa się w ustach. Pod skórką znajduje się cienka warstwa miazgi w kolorze czerwonym (w owocach czerwonych) lub białym (w owocach zielonych), która jest ziarnista i także słodka.

Niedojrzały owoc ma zieloną skórkę, po której nacięciu wydobywa się niesmaczny biały lateks, tak więc kajnito powinno się spożywać wyłącznie mocno dojrzałe - gdy jest miękkie i lekko pomarszczone. Skórka i przylegająca do niej miazga (czyli 33% owocu) są niejadalne ze względu na zawartość lateksu. Owoc powinno się przekroić i wyjadać łyżeczką tylko smaczny miąższ, bez pestek. Kajnito najlepiej smakuje na surowo, ale przed podaniem należy skropić je sokiem z cytryny dla poprawienia trochę mdłego smaku.

Owoc ten służy do przyrządzania mrożonych sałatek owocowych. Dobrze komponuje się z mango, ananasem czy kokosem. Poza tym bardzo często przyrządza się z niego wspaniałe przetwory - dżemy, kompoty i galaretki. Dodawany jest również do mrożonych sałatek owocowych, doskonale komponuje się z mango, cytrusami, ananasem i kokosem. Na Jamajce niezwykle popularny jest koktajl przyrządzany z sherry, soku pomarańczowego, cukru, kajnito i gałki muszkatołowej. Zawiesina pozyskiwana z gorzkich nasion służy jako substytut mleczka migdałowego.

KAJNITO STOSOWANE ZEWNĘTRZNIE

Sproszkowany lateks pomaga w przypadku stanów zapalnych skóry, leczy krosty, wrzody, ropiejące rany, przyspiesza regenerację skóry.

KAJNITO STOSOWANE WEWNĘTRZNIE

Owoce kajnito pomagają w niestrawności i zaburzeniach jelitowych, poprawiają przemianę materii, usprawniają procesy trawienne, likwidują bóle brzucha, działają osłaniająco na przewód pokarmowy oraz ściągająco, uzupełniają niedobór karotenu, witamin i składników mineralnych w  organizmie (wapnia, żelaza, fosforu), leczą stany zapalne górnych dróg oddechowych i ból gardła.

Kajnito pomaga w cukrzycy i anginie; wywar z kory drzewa jest skutecznym środkiem wykrztuśnym, pomaga w uporczywym kaszlu, anginie i bronchicie, działa ściągająco i stymulująco, leczy biegunkę, krwotoki i rzeżączkę; sproszkowane nasiona są lekiem moczopędnym i przeciwgorączkowym; odwar z liści hamuje rozwój nowotworów; lateks zawarty w owocach działa moczopędnie, obniża gorączkę i pomaga w czerwonce.
 
Źródło foto: https://flic.kr/p/DL3sgdEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)