Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jęczmień zwyczajny (Hordeum vulgare)

Jęczmień jest najprawdopodobniej jednym ze starszych, a być może najstarszym zbożem świata. Początki jego uprawy nie są znane, ale już 8 tysięcy lat temu na pewno wyrabiano z niego piwo. Ziarno jęczmienia odnaleziono we wnętrzach piramid egipskich. Był doskonale znany w starożytnej Mezopotamii, Egipcie, w Indiach, Grecji i Rzymie. Prawdopodobnie pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji lub z okolic basenu Morza Śródziemnego, a dzisiaj główne rejony jego uprawy znajdują się w Europie, Azji, Afryce Północnej, Stanach Zjednoczonych oraz Argentynie.

Barley

Jęczmień nie ma wysokich wymagań hodowlanych, rośnie nawet na glebach bardzo ubogich w substancje odżywcze oraz na piaskach. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny traw. Liczy kilkadziesiąt gatunków, z których kilka to piękne odmiany ozdobne, np. jęczmień grzywiasty (hordeum jubatum) spotykany w Ameryce Północnej. Zazwyczaj osiąga wysokość około 0,6-1 m. Kłos jęczmienia może być czterorzędowy (w przypadku tzw. jęczmienia czterorzędowego) lub sześciorzędowy (tzw. jęczmień sześciorzędowy). Łodyga jest gruba i prosta. Na niej rozmieszczone są naprzeciwległe nieliczne, podłużne, ostro zakończone liście.

Jęczmień od zarania dziejów towarzyszy człowiekowi jako roślina pokarmowa. Dzisiaj służy przede wszystkim do produkcji słodu dla przemysłu browarniczego. Jest drugim co do ważności (po wodzie) składnikiem piwa. Ze względu na brak białek glutenowych, jęczmień jest rzadko przerabiany na mąkę do wyrobu chleba, właściwie obecnie ma to miejsce tylko w Azji. Mimo to na północy Europy bardzo popularny jest chleb wyrabiany z mąki pszennej zmieszanej z jęczmienną. Ziarno wykorzystywane jest najczęściej do wyrobu kasz, a palone służy jako surogat kawy.

W Indiach wyrabia się z niego orzeźwiający napój, zwany sattu, a popiół z liści jęczmienia służy tam do przyrządzania smacznego sorbetu. Jęczmień jest ponadto cenioną paszą dla zwierząt hodowlanych. W medycynie wykorzystuje się ziarno bez łuski, grubo zmieloną mąkę (tzw. śrutę), otręby, kiełkujące ziarno oraz słód. Warto pamiętać, że jęczmień jest rośliną bardzo cenną dla zdrowia - w Iranie powszechne jest powiedzenie, że tego, kto żywi się chlebem jęczmiennym i maślanką, nie imają się żadne choroby.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Jęczmień stosowany wewnętrznie

Kleik z ziaren jęczmienia stosowany jest w biegunkach, wzdęciach, kolce, czerwonce, schorzeniach wątroby, żylakach odbytu, zaparciach, pomaga w uporczywym kaszlu, astmie, bronchicie, niedokrwistości, nadciśnieniu, osłabieniu organizmu, oczyszcza płuca, leczy zapalenia i nieżyty pęcherza moczowego oraz kamicę moczową; napar z jęczmienia działa regulująco na przewód pokarmowy i leczy kolkę.

Mąka z ziaren jęczmienia jest środkiem na niestrawność, zalecana jest osobom ciężko pracującym fizycznie, osłabionym, chorym na nerwice, a także anemicznym i krzywiczym dzieciom; woda jęczmienna zalecana jest w zwalczaniu wymiotów i nudności, leczy zapalenie pęcherza moczowego.

Jęczmień stabilizuje pracę serca, normuje ciśnienie krwi, zapobiega schorzeniom serca, łagodzi zapalenia układu trawiennego, moczowego i oddechowego, jest niezastąpionym źródłem składników mineralnych, w tym potasu, fosforu i magnezu. Odwar ze skiełkowanego jęczmienia działa odżywczo, energetycznie i przeczyszczająco; zmielony słód jęczmienny dodawany do pokarmu podawany jest osłabionym, chorowitym dzieciom, rekonwalescentom oraz ludziom starszym, usprawnia procesy trawienne i poprawia przemianę materii.

Jęczmień stosowany zewnętrznie

Odwar z jęczmienia stosowany jest do płukania gardła; mąka jęczmienna służy do okładów w stanach zapalnych skóry.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 4
Roboty: Google AdSense, Google Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)