Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Santol (Sandoricum indicum)

Santol malajski

Santol to szybko rosnące, wiecznie zielone drzewo, osiągające 15-45 m wysokości. Ma prosty pień, pokryty jasną korą, oraz eliptyczne, zaostrzone na końcach liście. Pięciopłatkowe kwiaty mają różowy, żółty lub zielonkawy kolor.

Owoce santolu 
Owoce dzieli się na dwie podstawowe odmiany - żółtą i czerwoną. Żółte są otoczone cienką osłonką, powstają z różowo-żółtych kwiatów, po dojrzeniu nie spadają z drzewa i nie pękają. Natomiast czerwone rosną po przekwitnięciu zielonkawych kwiatów, mają grubą osłonkę, cierpki miąższ i opadają.

Santole to rośliny klimatu tropikalnego. Ich owoce zawierają proteiny, niewielką ilość tłuszczu, dużo wapnia, fosforu i żelaza, pektyny, karoten oraz witaminę C. Można je spożywać na surowo lub wyrabiać z nich doskonałe galaretki, dżemy, syropy i sorbety; sfermentowane służą do produkcji napojów alkoholowych. Cząstki białego miąższu można wysysać lub spożywać zamrożone po skropieniu różnymi syropami.

Santol stosowany zewnętrznie

Liście santolu przykłada się na podrażnioną, swędzącą skórę; preparaty z kory drzewa są stosowane w liszajach, krostach i innych zmianach skórnych. Ojczyzną santolu są Filipiny, wyhodowano tam bardzo słodkie odmiany bezpestkowe.

Santol stosowany wewnętrznie

Miąższ owocu santolu wykazuje działanie ściągające, wchodzi w skład mieszanek ziołowych, które podaje się kobietom po urodzeniu dziecka; napar korzenia działa wiatropędnie, pomaga w kolce, bólach żołądka, biegunce i czerwonce.
 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 4
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot