Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Sapota (Calocarpum sapota)

Pigwica właściwa

Sapota należy do rodziny sapotowatych i pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej. Rzadko się ją uprawia, najczęściej zbierane są dziko rosnące owoce. Sapota to drzewo, osiągające wysokość około 20 m.
 
Owoce sapoty]
 
Ma owalne, spiczasto zakończone liście oraz niewielkie, jasne, pięciopłatkowe kwiaty zebrane po 6-12 w kącikach liści. Owoce są okrągławe, ostro zakończone, rdzawobrunatne i mają zazwyczaj 15 cm długości. Otoczone są twardą, grubą skórką, a we wnętrzu skrywają ciemnobrązową, lśniącą pestkę. Ich miąższ ma kolor łososiowy, jest mało soczysty, ale słodki i bardzo aromatyczny.

Owoce sapoty spożywa się na surowo lub wyrabia z nich dżemy, galaretki, kompoty, sorbety i soki. Są popularnym składnikiem kuchni Ameryki Środkowej, używane są do przyrządzania sałatek owocowych, napójów oraz dań słodkich i słodko-pikantnych.

Sapota stosowana wewnętrznie

Preparaty z nasion sapoty działają moczopędnie, leczą reumatyzm, chorobę wieńcową serca, kamicę nerkową, epilepsję, nieżyty układu pokarmowego; kora tej rośliny wykazuje działanie ściągające, jest stosowana w leczeniu arteriosklerozy i nadciśnienia. Ugotowane, uprażone oraz zmiksowane nasiona dodaje się do kakao w celu polepszenia jego smaku i aromatu.
 
Owoce sapoty zawierają węglowodany, wapń, żelazo, fosfor, karoten, kwasy organiczne, witaminy P i C. Owoce sapoty są niezwykle pożywne, dostarczają 107 kcal i 26 g cukru w 100 g masy.
 
Źródło foto: https://flic.kr/p/pVhkFK
 
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot