Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Sasafras lekarski (Sassafras officinale)

Sasafras, zwany także sasafrzanem, należy do rodziny wawrzynowatych. Jest drzewem osiągającym wysokość 15-28 m i ma jajowate, 2-3-klapowe liście. Zielonawożółte, rozdzielnopłciowe kwiaty są zebrane w szczytowe, zwisające podbaldachy. Owocem jest jednonasienna, ciemnoniebieska jagoda osadzona na czerwonym ogonku. 
 
Sasafras

Sasafras występuje na przyatlantyckich obszarach Ameryki Północnej. Do celów kulinarnych używa się suszonych liści oraz kory tej rośliny. Dawniej pito z nich napary, dzisiaj służą do zagęszczania potraw.

Sasafras dodaje się do zup, dań rybnych i drobiowych, owoców morza (szczególnie małży), dziczyzny i pikantnych dań duszonych, tuż po zdjęciu ich z ognia. Dań nie należy już dalej gotować.

Sasafras stosowany zewnętrznie

Olejek sasafrasowy jest używany w produkcji preparatów do włosów, mydeł, kremów i wód pachnących.
 
 
Źródło foto: https://flic.kr/p/d9xfAQ
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot