Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Szafran (Crocus sativus)

Szafran ? lek i przyprawa


Szafran to wieloletnia roślina bulwiasta z rodziny kosaćcowatych. Jego największe uprawy znajdują się w Europie Południowej, Afganistanie, Pakistanie, Indiach, Chinach, Japonii, Afryce Północnej i Meksyku. Roślina ta była znana jako doskonała przyprawa i barwnik już kilka tysięcy lat przed naszą erą w Asyrii i Egipcie.
 
Szafran, przyprawa 
W Syrii i Palestynie uprawiano ją od czasów króla Salomona. Szafran wydaje sporą, podziemną bulwę, wielkości orzecha włoskiego, oraz lancetowate liście. Kwiaty są duże, fioletowe i lejkowate; kwitną od września do listopada. Owocem jest trzykomorowa, wielonasienna torebka.

Szafran to najdroższa przyprawa świata, jego cena w przybliżeniu jest równa cenie złota. Dlatego często jest zastępowany innymi przyprawami o podobnym aromacie, smaku i właściwościach barwiących, np. kurkumą. Roślina ta ma ostry, gorzkawy, korzenny smak, dlatego używa się jej w minimalnych ilościach.
 
Jest wspaniałym dodatkiem do potraw z ryżem, ryb, drobiu, owoców morza, sosów, zup, mięsa jagnięcego i baraniego, pieczywa oraz nalewek i likierów. Nadaje żółtą barwę serom, masłu, makaronom i wyrobom cukierniczym. Smakosze proponują, aby przed przyprawieniem dania rozpuścić nitki szafranu w małej ilości wody lub mleka.

Szafran stosowany wewnętrznie

Szafran poprawia trawienie, wzmacnia żołądek, wątrobę i jelita, likwiduje kaszel i stany skurczowe u dzieci, działa przeciwbólowo, przeciwdrgawkowo, nasercowo i moczopędnie.
 
 
Źródło foto: https://flic.kr/p/eQPoJn
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)