Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jagoda kamczacka (Lonicera edulis)

Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew jadalny, jest przedstawicielem rodziny przewiertniowatych. Rzadko spotyka się ją poza terenami, gdzie występuje w stanie naturalnym. Rośnie przede wszystkim w Chinach, na Kamczatce oraz w azjatyckich republikach dawnego ZSRR.

Jagoda kamczacka

Wiciokrzew jadalny jest krzewem osiągającym wysokość 1,5 m. Jego cechą charakterystyczną jest ogromna odporność na silne mrozy (nawet do -30°C) i wiosenne przymrozki, dlatego doskonale nadaje się do uprawy w bardzo surowym klimacie. Nie ma zbyt dużych wymagań, potrzebuje jedynie nasłonecznionego stanowiska oraz gliniastego podłoża. To wszystko sprawia, że ten gatunek wiciokrzewu z powodzeniem może być hodowany również w Polsce. Jest to roślina długowieczna, czasem żyje nawet 35 lat, co roku obficie wydając smaczne owoce.
 
Zbiór jagód odbywa się na przełomie maja i czerwca. Są kuliste lub rzadziej gruszkowate, o długości około 3 cm. Mają kolor od ciemnego fioletu, do granatu lub czerni. Tak ciemną barwę zawdzięczają znacznej zawartości barwników antocyjanowych, które występują również w borówkach czy aronii. Poza tym jagody kamczackie pokryte są niebieskawym, woskowym nalotem. Ich miąższ także ma ciemny kolor, jest soczysty, słodki i trochę kwaskowaty, czasem bywa gorzki.
 
W smaku bardzo przypomina czarne jagody lub borówki amerykańskie. Wyśmienity smak jagód sprawia, że spożywa się je przede wszystkim na surowo. Doskonale nadają się do wyrobu soków, napojów, dżemów, konfitur czy galaretek. Wykorzystywane są też ze względu na swą ciemną barwę jako naturalny barwnik wielu artykułów spożywczych, np. kisieli, galaretek czy wina. Są również dodatkiem do wyrobów cukierniczych - deserów, lodów, ciast, a także pierogów.

Jagoda kamczacka stosowana wewnętrznie

Jagody zapobiegają wylewom wewnętrznym i podskórnym, leczą miażdżycę, udar mózgu, zawał serca, zapobiegają chorobom układu krążenia, poprawiają obieg krwi w organizmie, odtruwają organizm, wydalając toksyczne metale ciężkie, poprawiają wzrok, regenerują zmęczone, przepracowane oczy, stymulują krążenie energii w organizmie.
 

Foto: https://flic.kr/p/nPHNA7



Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot