Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jagodlin wonny (Uvaria odorata)

Jagoda dla osób starszych i dzieci

Jest to roślina występująca w stanie naturalnym na Jawie, Filipinach i Archipelagu Malajskim. Oprócz tych miejsc jej największe uprawy znajdują się na Antylach, Nowej Gwinei, Filipinach, Madagaskarze, w Indiach, Azj i wschodniej Afryce.

Jagodlin wonny

Jagodlin jest wysokim drzewem osiągającym wysokość 15 m. należącym do dużej rodziny flaszowcowatych. Jego liście mają jajowaty kształt, są podłużne i spiczasto zakończone. Pachnące kwiaty wyrastają w kącikach liści, zebrane zazwyczaj po cztery. Kielich jest skórzasty, a płatki mają zielonkawą lub żółtą barwę. Owoce, to kuliste, zielonkawe lub brązowe jagody, które można spożywać na surowo. Mają wyśmienity słodki smak i piękny aromat.
Warto dodać, że z kwiatów tej rośliny otrzymuje się cenny w przemyśle perfumeryjnym olejek ylangowy.

Jagodlin wonny stosowany wewnętrznie  

Owoce jagodlinu wonnego dostarczają organizmowi w znacznych ilości białko, łatwo przyswajalne węglowodany, wapń oraz żelazo, są lekko strawne, poprawiają procesy trawienne, dostarczają energii, uzupełniają niedobór witamin C i A, polecane są przede wszystkim dzieciom, rekonwalescentom i osobom starszym.

 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 4
Roboty: crawl Bot, Google AdSense