Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jarzębina (Sorbus aucuparia)

Inne nazwy tej doskonale znanej w Polsce rośliny brzmią: jarząbek i jarząb pospolity. W naszym kraju jest to bardzo popularne drzewo ozdobne, dość często spotykane w parkach miejskich. W stanie naturalnym występuje na niżach oraz w górach, gdzie dochodzi do strefy kosodrzewiny (przybiera wtedy formę krzewu). Lubi widne lasy, zarośla i rumowiska. Ma skromne wymagania siedliskowe, jest odporne na niskie temperatury i słabe nasłonecznienie.

Jarzębina

Jarzębinę spotyka się również na terenach całej Europy, Azji Mniejszej oraz Syberii. Jarząb jest krzewem lub drzewem o wysokości 15 m, należącym do rodziny różowatych. Ma okrągłą koronę i walcowaty pień pokryty jasną, szarą i gładką korą. Liście mają długość około 20 cm, zbudowane są z kilkunastu ostro piłkowanych, matowych listków o lancetowatym kształcie.

Kwiaty pojawiają się na drzewie w maju. Są białe, pachnące, drobne i zebrane w spore, szczytowe podbaldachy. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Na początku listopada częściowo opadają na ziemię, jednak znaczna ich część pozostaje na gałęziach aż do zimy. Są mięsiste, kuliste, jabłkokształtne, najpierw pomarańczowe, a w miarę dojrzewania stają się czerwone. Wewnątrz nich mieszczą się trzy nasiona.

Nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ mają gorzki i cierpki smak. Goryczkę powoduje kwas parasorbowy zawarty w owocach, który rozkłada się pod wpływem zamrażania i gotowania. Owoce powinny być poddane obróbce cieplnej także dlatego, że kwas ten powoduje wymioty i biegunkę. Do celów spożywczych nadają się tylko owoce w pełni dojrzałe.
 
Są doskonałym dodatkiem do marmolad, dżemów, kompotów i innych przetworów owocowych, ponieważ zaostrzają ich smak i poprawiają kolor (najlepiej smakują połączone z jabłkami lub gruszkami). Jarzębina służy także do wyrobu soku i syropu, a także aromatycznego octu, wina, likieru i nalewki alkoholowej zwanej jarzębiakiem. Doskonale smakują i efektownie wyglądają całe grona jarzębiny zanurzone w cieście naleśnikowym, usmażone i posypane cukrem pudrem.
 
Znakomita galaretka z jarzębiny świetnie pasuje do sarniny i innej dziczyzny oraz tłustych mięs i wędlin. Warto dodać, że także inne pokrewne gatunki jarząba pospolitego dają jadalne owoce, są to między innymi jarząb mączny (Sorbus aria), jarząb brekinia (Sorbus torminalis) i jarząb szwedzki (Sorbus intermedia). Jarzębina jest z powodzeniem wykorzystywana w medycynie. Do celów leczniczych zbiera się kwiaty na początku kwitnienia, a także owoce w pierwszej fazie dojrzałości. Występują w nich kwasy organiczne, karotenoidy, gorycze, cukry, garbniki, składniki mineralne oraz witaminy C, A i P.

Jarzębina stosowana wewnętrznie  

Owoce jarzębiny działają moczopędnie, bakteriobójczo, bakteriostatycznie, przeciwzapalnie, ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, uzupełniają niedobór witamin C i A, wzmacniają organizm, leczą biegunkę, nieżyty żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego, schorzenia wątroby, żylaki odbytu, działają osłaniająco na wątrobę, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek oraz kamicy moczowej, stosowane są w miażdżycy, skazie krwotocznej, zaburzeniach obwodowego krążenia krwi, poprawiają pracę serca,
 
Owoce jarzębiny są środkiem stosowanym w chorobach oczu, leczą jaskrę i zaćmę, przynoszą ulgę zmęczonym, przepracowanym oczom, leczą paradontozę, alergie, wypadanie włosów, gościec stawowy, przeziębienie, katar, anginę, grypę; napar z kwiatów jarzębiny działa moczopędnie, rozwalniająco, pobudza krwawienie miesiączkowe, leczy zaparcia, nerwicę żołądka, przewlekłe choroby dróg trawiennych, schorzenia jajników, bolesne miesiączkowanie; nalewka lub wino z jarzębiny obniża popęd płciowy u mężczyzn.


Foto:https://flic.kr/p/NUnf9zEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 14
Gości: 1
Roboty: robot Bot, Google Bot, robot Bot, Google AdSense, crawl Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, crawl Bot, crawl Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)