Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jarzębina (Sorbus aucuparia)

Inne nazwy tej doskonale znanej w Polsce rośliny brzmią: jarząbek i jarząb pospolity. W naszym kraju jest to bardzo popularne drzewo ozdobne, dość często spotykane w parkach miejskich. W stanie naturalnym występuje na niżach oraz w górach, gdzie dochodzi do strefy kosodrzewiny (przybiera wtedy formę krzewu). Lubi widne lasy, zarośla i rumowiska. Ma skromne wymagania siedliskowe, jest odporne na niskie temperatury i słabe nasłonecznienie.

Jarzębina

Jarzębinę spotyka się również na terenach całej Europy, Azji Mniejszej oraz Syberii. Jarząb jest krzewem lub drzewem o wysokości 15 m, należącym do rodziny różowatych. Ma okrągłą koronę i walcowaty pień pokryty jasną, szarą i gładką korą. Liście mają długość około 20 cm, zbudowane są z kilkunastu ostro piłkowanych, matowych listków o lancetowatym kształcie.

Kwiaty pojawiają się na drzewie w maju. Są białe, pachnące, drobne i zebrane w spore, szczytowe podbaldachy. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Na początku listopada częściowo opadają na ziemię, jednak znaczna ich część pozostaje na gałęziach aż do zimy. Są mięsiste, kuliste, jabłkokształtne, najpierw pomarańczowe, a w miarę dojrzewania stają się czerwone. Wewnątrz nich mieszczą się trzy nasiona.

Nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ mają gorzki i cierpki smak. Goryczkę powoduje kwas parasorbowy zawarty w owocach, który rozkłada się pod wpływem zamrażania i gotowania. Owoce powinny być poddane obróbce cieplnej także dlatego, że kwas ten powoduje wymioty i biegunkę. Do celów spożywczych nadają się tylko owoce w pełni dojrzałe.
 
Są doskonałym dodatkiem do marmolad, dżemów, kompotów i innych przetworów owocowych, ponieważ zaostrzają ich smak i poprawiają kolor (najlepiej smakują połączone z jabłkami lub gruszkami). Jarzębina służy także do wyrobu soku i syropu, a także aromatycznego octu, wina, likieru i nalewki alkoholowej zwanej jarzębiakiem. Doskonale smakują i efektownie wyglądają całe grona jarzębiny zanurzone w cieście naleśnikowym, usmażone i posypane cukrem pudrem.
 
Znakomita galaretka z jarzębiny świetnie pasuje do sarniny i innej dziczyzny oraz tłustych mięs i wędlin. Warto dodać, że także inne pokrewne gatunki jarząba pospolitego dają jadalne owoce, są to między innymi jarząb mączny (Sorbus aria), jarząb brekinia (Sorbus torminalis) i jarząb szwedzki (Sorbus intermedia). Jarzębina jest z powodzeniem wykorzystywana w medycynie. Do celów leczniczych zbiera się kwiaty na początku kwitnienia, a także owoce w pierwszej fazie dojrzałości. Występują w nich kwasy organiczne, karotenoidy, gorycze, cukry, garbniki, składniki mineralne oraz witaminy C, A i P.

Jarzębina stosowana wewnętrznie  

Owoce jarzębiny działają moczopędnie, bakteriobójczo, bakteriostatycznie, przeciwzapalnie, ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, uzupełniają niedobór witamin C i A, wzmacniają organizm, leczą biegunkę, nieżyty żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego, schorzenia wątroby, żylaki odbytu, działają osłaniająco na wątrobę, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek oraz kamicy moczowej, stosowane są w miażdżycy, skazie krwotocznej, zaburzeniach obwodowego krążenia krwi, poprawiają pracę serca,
 
Owoce jarzębiny są środkiem stosowanym w chorobach oczu, leczą jaskrę i zaćmę, przynoszą ulgę zmęczonym, przepracowanym oczom, leczą paradontozę, alergie, wypadanie włosów, gościec stawowy, przeziębienie, katar, anginę, grypę; napar z kwiatów jarzębiny działa moczopędnie, rozwalniająco, pobudza krwawienie miesiączkowe, leczy zaparcia, nerwicę żołądka, przewlekłe choroby dróg trawiennych, schorzenia jajników, bolesne miesiączkowanie; nalewka lub wino z jarzębiny obniża popęd płciowy u mężczyzn.


Foto:https://flic.kr/p/NUnf9zEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 4
Roboty: crawl Bot, Google AdSense