Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jabłko nanerczowe (Anacardium occidentale)

Nanercz zachodni dostarcza dwóch rodzajów pożywienia, są to mianowicie orzechy nanerczowe oraz jabłka nanerczowe. Sposób powstawania jabłka jest naprawdę niezwykły. Kwiaty nanercza osiągają niewielkie rozmiary, są pachnące, zielonkawe, żółte lub białe i zebrane w wiechy na szczycie pędów. Kielich kwiatu jest delikatnie owłosiony. Po przekwitnięciu rośliny z szypułki kwiatowej powstaje mięsisty twór, osadnik kwiatowy o kształcie i wielkości gruszki, czyli właśnie jabłko nanerczowe.
 
 Jabłka nanerczowe
 
Ma długość około 10 cm, a jego średnica dochodzi do 8 cm. Skórka jabłka jest krucha i delikatna, najpierw ma biały kolor, a następnie staje się intensywnie żółta lub czerwona. Miąższ jest bardzo mięsisty, soczysty, aromatyczny i słodki, choć czuje się w nim cierpki, kwaskowaty posmak. Na surowo można spożywać tylko owoce zupełnie dojrzałe, ponieważ jasne jabłka zawierają duże ilości garbników o właściwościach ściągających i są niesmaczne. Bardzo często wyrabia się z nich soki, kompoty i orzeźwiające, kwaskowate napoje. Brazylijczycy produkują z jabłek nanerczowych doskonałe wino o nazwie cajuado, na Kubie wytwarza się z nich także inne mocne alkohole o intensywnym smaku i aromacie. Stanowią również dobry surowiec do przygotowania dżemów, marmolad, galaretek czy musów owocowych.
 

Jabłko stosowanie wewnętrzne  

 
Jabłko nanerczowe działa ściągająco, dostarcza energii, orzeźwia, usprawnia procesy trawienne, poprawia apetyt, ma właściwości odżywcze i oczyszczające.  


Zdjęcie:https://flic.kr/p/6tAF5tEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 1
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)