Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Jabłko z Jamajki (Annona reticulata)

Jabłko z Jamajki, czyli flaszowiec siatkowaty, jest przedstawicielem rodziny flaszowcowatych. Jego ojczyzną są rejony Meksyku oraz Antyli, a uprawiany jest przede wszystkim w tropikalnej Ameryce Środkowej i Południowej, Afryce, Australii oraz Azji.

 
Flaszowiec siatkowaty jest krzewem lub drzewem osiągającym wysokość 7 m. Ma podłużne, lancetowate liście. Kwiaty, które wyrastają w kącikach liści, zebrane są po 2-10. Zbudowane są z sześciu płatków w zielonkawożółtym kolorze, które na zewnątrz pokryte są delikatnym meszkiem. Owoc jest jajowaty i duży, może mieć nawet 12 cm średnicy i wagę do 500 g.

Zazwyczaj jego kształt przypomina serce wołu i tak właśnie brzmi angielska nazwa tego owocu. Składa się on z wielu mięsistych, zrośniętych ze sobą małych owocków w kształcie pięciokątów. Miąższ jabłka z Jamajki jest soczysty, miękki i bardzo słodki, wyśmienicie smakuje przede wszystkim na surowo. Może mieć różowawy odcień lub barwę kości słoniowej. Dodawany jest do wielu deserów, lodów, koktajli czy sałatek owocowych. Może być także zapiekany lub smażony. Smaczny jest również sok z flaszowca.

Jabłko z Jamajki stosowane wewnętrznie  

Jabłko z Jamajki dostarcza organizmowi energii, uzupełnia niedobór wapnia w ustroju, działa przeciwżółciowo, przeciwskurczowo i odrobaczająco, pomaga w zaburzeniach trawienia, leczy biegunkę i nieżyty żołądka, jest środkiem pomocnym w leczeniu stanów zapalnych, stosowane jest w grypie, katarze, przeziębieniu, anginie, szkorbucie, wzmacnia i regeneruje organizm, działa przeciwgorączkowo i moczopędnie.
 
 

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 2
Roboty: robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)