Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Mammea amerykańska (Mammea americana)

Jabłko mami, zwane inaczej mammeą amerykańską, należy do rodziny okrętnicowatych, rośnie przede wszystkim w tropikalnych, południowych i środkowych krajach Ameryki, w San Domingo, Wenezueli, na Antylach, Karaibach i Florydzie. Owoce rośliny są niezwykle popularne w Indiach, ale można je tam kupić tylko konserwowane w puszkach. 

Drzewo jabłka mami, osiągające wysokość około 25 m, często sadzone jest jako ozdoba ogrodów, ponieważ zachwyca pięknym, rozłożystym kształtem korony. Gęste ulistnienie tworzy piramidę, która osadzona jest na krótkim, bardzo szerokim pniu. Liście są wiecznie zielone, ciemne, całobrzegie i mają owalny lub jajowaty kształt.
 
 
Kwiaty jabłka mami - niezwykle pachnące - są białe i wyrastają pojedynczo lub po kilka w kącikach liści. Owoce mammei są okrągłe i duże, mają około 15 cm średnicy. Pokrywa je gruba, matowa, brązowożółta skórka, a czasem także delikatna błonka, której nie należy jeść, ponieważ jest gorzka i bardzo niesmaczna. Wewnątrz owocu są 2 - 4 pestki, w których znajdują się duże, gorzkie, żywiczne ziarna. Miąższ w smaku przypomina morelę, a Francuzi nazywają ten owoc morelą z San Domingo. Ma beżowy, żółty, pomarańczowy lub intensywnie czerwony kolor i w zależności od odmiany może być słodki lub kwaskowaty.
 
Jabłka mami, oprócz tego, że są niezwykle smaczne, mają również właściwości lecznicze. Zawierają 84% wody, tłuszcz, cukry oraz cenne kwasy organiczne. Owoce najlepiej smakują na surowo, ale w ten sposób można je jeść tylko tam, gdzie występują w stanie naturalnym. Są bardzo nietrwałe i wrażliwe na zimno. Gdy temperatura otoczenia spada poniżej +5°C, owoce giną. Z tych powodów najczęściej przerabiane są na kompoty, dżemy, marmolady, soki czy galaretki. 

Służą do przyprawiania wielu napojów oraz przyrządzania deserów i sałatek owocowych. W Wenezueli przygotowuje się z nich napoje orzeźwiające, natomiast na Antylach z kwiatów jabłka mami wyrabia się znany na całym świecie likier Eau de Creole (tzw. woda kreolska). W wielu krajach liście tej rośliny służą do przyrządzania herbaty, a z ziaren zawartych w pestkach wyrabia się olej.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Jabłko mami stosowane wewnętrznie

Owoce jabłka mami oraz wyrabiane z nich przetwory wzmacniają organizm, regenerują go i oczyszczają ze szkodliwych substancji przemiany materii, dodają energii, ułatwiają trawienie, pomagają w niestrawności, wzdęciach, bólach brzucha, nieżytach żołądka, działają odżywczo, poprawiają apetyt; herbata z liści mammei amerykańskiej obniża gorączkę, pomaga w przeziębieniu, katarze, grypie, kaszlu, astmie, wielu infekcjach górnych dróg oddechowych.

Mammea amerykańska stosowana zewnętrznie

Olej z nasion jabłka mami likwiduje piegi i przebarwienia skórne, odżywia, nawilża i rozjaśnia skórę, poprawia jej stan ogólny.
 

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 3
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot