Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Imbir lekarski (Zingiber officinalis)

Imbir W stanie naturalnym imbir występuje w tropikalnych rejonach Azji Wschodniej oraz wysp Oceanu Spokojnego (Melanezja). Dzisiaj uprawiany jest przede wszystkim na terenach Indii, Malezji, Karaibów, Australii, Afryki Zachodniej, Ameryki Południowej, Chin, Japonii, Wietnamu, Sierra Leone, Jamajki oraz Brazylii. Jest jedną z najstarszych leczniczych i przyprawowych roślin świata.



Imbir, przedstawiciel cennej dla medycyny rodziny imbirowatych, jest byliną o grubym, podziemnym kłączu przypominającym spłaszczony ziemniak. Jest silnie rozgałęzione i ma wiele narośli - członów. Z kłącza wyrasta nadziemna, prosta łodyga osiągająca około 1 m wysokości. Liście są duże, całobrzegie, naprzemianległe i mają lancetowaty kształt. Pędy, na których wyrastają kwiaty, są sporo krótsze, mają zazwyczaj 25 cm wysokości. Kwiaty imbiru zebrane są w kłosokształtne kwiatostany. Mają słabo wykształcony kielich w żółtofioletowym kolorze. 

Owoc jest torebkowaty. Imbir wykorzystywany jest w lecznictwie ze względu na wyodrębnione w nim składniki. Korzeń zawiera olejki eteryczne, alkaloidy, fenole, żywice, cukry, skrobię i substancje śluzowe. Jest to również znakomita przyprawa kuchenna, która wchodzi w skład popularnej curry. Ma bardzo ostry, piekący, korzenny smak i zazwyczaj zabija zapach innych ziół w potrawie. Imbir wykorzystywany jest jako środek konserwujący wiele potraw, używa się go m.in. do marynowania ogórków, dyni i gruszek. Poza tym jest to przyprawa stosowana w piekarnictwie oraz cukiernictwie do wyrobu cukierków, budyniów, ciast i deserów.

Z imbiru ponadto przyrządza się wiele słodkich napojów chłodzących, a także poncze, popularne w Anglii piwo zwane ginger-ale i gorzkie likiery. Niezapomniany smak i zapach ma herbata podana z plasterkiem świeżego kłącza. I wreszcie - imbir świetnie smakuje dodany do ostrych sosów, potraw z baraniny, wołowiny, wieprzowiny, dań rybnych i drobiowych. Idealnie pasuje do zup fasolowych, grochowych czy ziemniaczanych, sałatek owocowych, ryżu, serów oraz grzybów.

Imbir stosowany wewnętrznie

Odwar z korzenia imbiru lekarskiego wykazuje działanie rozgrzewające, wzmacniające, stymulujące, odtruwa organizm, regeneruje nerki i żołądek, poprawia krążenie krwi, działa przeciwwymiotnie, rozkurczowo. wiatropędnie, napotnie, wykrztuśnie, antyseptycznie, poprawia apetyt i procesy trawienne, usprawnia przyswajanie ciężkostrawnych pokarmów, leczy wzdęcia, niestrawności, nudności,wymioty, biegunkę, chorobę lokomocyjną, zatrzymanie moczu, rozgrzewa płuca, zalecany jest w osłabieniu organizmu i wycieńczeniu z powodu przebytych chorób, pomaga w przypadku przeziębienia, kataru, grypy, astmy, kaszlu, zaflegmienia płuc, zapalenia zatok i oskrzeli, bólu głowy, odpręża i uspokaja organizm, jest znanym od wieków afrodyzjak.

Imbir lekarski właściwości lecznicze

Odwar z korzenia imbiru lekarskiego w okładach leczy choroby płuc i oskrzeli, złogi w nerkach, kamicę nerkową, hemoroidy; okłady pomocne są w infekcjach, osłabieniu organizmu, spadku odporności, chorobach kobiecych, reumatyzmie; płukanki z odwaru z korzenia imbiru są skuteczne w przypadku grzybicy pochwy; świeży starty korzeń przyłożony do brzucha łagodzi bóle menstruacyjne, a nałożony na skórę głowy z dodatkiem oliwy jest skutecznym środkiem na łupież; inhalacje z imbirem zwiększają odporność ustroju na choroby górnych dróg oddechowych; olejek imbirowy dodany do wody, w której moczy się nogi, poprawia krążenie krwi w stopach i leczy odmrożenia, kilka kropel ogrzanego olejku można wpuścić do bolącego ucha; żucie świeżego korzenia imbiru zmniejsza ból zęba; sok ze świeżego imbiru leczy oparzenia i stany zapalne skóry.


Résumé: imbir lekarski właściwości lecznicze, imbir okłady bóle,  imbir inhalacje olejek imbirowy
Foto : Imbir
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 4
Roboty: robot Bot, robot Bot, crawl Bot