Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Ryż - źródło białka i energii

Ryż (Oryza sativa)


Ryż jest roczną trawą osiągającą wysokość 1,5 m. Rośnie na polach zalanych wodą. Liście tej rośliny mają około 60 cm długości i długie pochwy. Kłoski są jednokwiatowe, spłaszczone i podługowate. Roślina ta jest pospolicie uprawiana w tropikalnych i subtropikalnych krajach na całej kuli ziemskiej. Główne obszary uprawy ryżu to: Indie, Malezja, Filipiny, Chiny, Japonia, Korea, Włochy, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Egipt, Madagaskar, Brazylia i Paragwaj.

Ryż to podstawowy produkt żywnościowy ponad połowy ludności świata. Nie tylko dostarcza energii, ale jest także ważnym źródłem białka. Chociaż biały ryż ma małą zawartość błonnika, część jego skrobi jest odporna na trawienie i zachowuje się podobnie jak błonnik pokarmowy. Organizm trawi i wchłania ją powoli, zapewniając w ten sposób równomierne uwalnianie glukozy do krwi (co pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi diabetyków).

Ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom uczulonym na białko pszenicy oraz cierpiącym na celiakię. To także bezpieczny pokarm dla niemowląt, ludzi starszych oraz rekonwalescentów. Zawiera dużo węglowodanów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (np. żelazo i potas). 

Ryż leczy schorzenia przewodu pokarmowego i łagodzi dolegliwości żołądka.

Gotowany ryż może być dodatkiem do prawie wszystkich potraw - zarówno słodkich, jak i pikantnych. Ze zmielonych ziarniaków otrzymuje się mąkę używaną do wypieku ciast, np. w Japonii. W Azji Wschodniej wyrabia się z nich rozmaite napoje alkoholowe - piwa, arak oraz wódkę sake.

RYŻ STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Nasiona ryżu działają tonizująco i moczopędnie, regulują wydzielanie potu, usprawniają trawienie, pomagają w niestrawności, nieżytach żołądka i jelit, zapaleniu uchyłką jelita grubego, biegunkach i zaparciach, są polecane w chorobach dróg moczowych; spożywanie otrąb ryżowych zmniejsza zagrożenie wystąpienia nowotworu jelita; woda, w której był gotowany ryż, regeneruje organizm odwodniony na skutek biegunki; kiełki ryżu spożywa się we wzdęciach, braku apetytu i niestrawności.

Podsumowanie:Ryż produkt bezglutenowy dla dzieci, Ryż białko węglowodany, kiełki ryżu wzdęcia jelitaEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)