Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Hurma kaukaska (Diospyros lotus)

Hurma kaukaska to przedstawiciel rodziny hebankowatych (Ebenaceae) nazywany jest także hebanowcem pospolitym lub hebankiem jagodowym. Jest to krzew lub drzewo występujące w stanie naturalnym na terenach Azji Mniejszej, Persji, Iranu, Afganistanu, Zakaukazia, Indii, Chin Północnych (gdzie rośnie nawet na wysokości 1500 m n.p.m.) i Japonii.  


Uprawy znajdują się również w wielu krajach śródziemnomorskich oraz w Stanach Zjednoczonych. Aby jej plony były rzeczywiście zadowalające, powinna rosnąć na stanowisku nasłonecznionym, gorącym i osłoniętym od silnych wiatrów. Hurma kaukaska osiąga zazwyczaj od 5 do 10 m wysokości, choć zdarzają się okazy dwudziestometrowe.

Jest to piękne drzewo ozdobne, które często sadzone jest w parkach i ogrodach, ponieważ daje dużo cienia. Liście hurmy mają eliptyczny lub podługowaty kształt, są całobrzegie i pokryte delikatnymi włoskami. Jest to roślina dwupienna. Kwiaty mają niewielkie rozmiary, męskie zebrane są po trzy, natomiast żeńskie są pojedyncze i wyrastają w kątach liści. Korona kwiatów, zbudowana z czterech płatków, ma dzwonkowaty kształt i zielonkawą barwę.

Owoce tej rośliny to kuliste jagody wielkością zbliżone do czereśni czy wiśni. Mają ciemnoniebieski lub fioletowy kolor i dlatego czasem sprzedaje się je pod nazwą śliwek daktylowych lub czarnych daktyli. Nie zrywa się ich z drzewa, ale zbiera z ziemi, kiedy dojrzeją i same opadną (plantatorzy często muszą stawać do wyścigu z ptakami, dla których jagody też są wielkim przysmakiem).

Należy jeść tylko zupełnie dojrzałe owoce, a przed spożyciem dobrze jest je sparzyć, ponieważ zawierają znaczne ilości garbników - tanin, które działają ściągająco i nadają owocom bardzo cierpki posmak. Wtedy ich smak znacznie się poprawia i można je jeść na surowo. Są to owoce dość kwaśne i mało aromatyczne, ale mimo to bardzo smaczne i orzeźwiające. Przede wszystkim służą do wyrobu dżemów, marmolad, kompotów, soków, syropów czy deserów. Poza tym z owoców hurmy przyrządza się wyśmienite alkohole, przede wszystkim wino o charakterystycznym mocno wytrawnym, cierpkim smaku.

W owocach hurmy wyodrębniono witaminy A i C, znaczne ilości garbników - tanin, poza tym tłuszcze, białka, składniki mineralne, w tym najwięcej wapnia, cukry oraz kwasy organiczne. Hurma kaukaska przez wiele narodów uznawana jest za drzewo o magicznych właściwościach. Sądzono niegdyś, że chroni przed złym losem, dlatego z jej drewna wyrabiano amulety i magiczne figurki. Drewno hurmy jest niezwykle cenione, ponieważ jego głównymi cechami są wytrzymałość i znaczny ciężar. Wykorzystywane jest przede wszystkim w przemyśle tokarskim, ale także na przykład do wyrobu niektórych części samolotowych.  Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Hurma kaukaska właściwości lecznicze

Owoce hurmy kaukaskiej wykazują działanie ściągające, likwidują w organizmie bakterie oraz wirusy, obniżają wysoką gorączkę, pomagają w przypadku grypy, przeziębienia, kaszlu, leczą wszelkie infekcje oraz zakażenia, działają wzmacniająco i odżywczo, usprawniają procesy trawienne, pomagają walczyć z otyłością, są doskonałym lekarstwem na ukąszenia węży, w tym także kobry.

Foto: Hurma kaukaska

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: Yandex Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)