Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Hurma wschodnia (Diospyros kaki)

Hurma wschodnia - przedstawiciel rodziny hebankowatych - inaczej nazywana jest hebanowcem wschodnim, persymoną, kaki lub hebanem wiśniówką. Jest to drzewo długowieczne, spotyka się okazy, które mają ponad 300 lat i nadal owocują. Rośnie dziko przede wszystkim na terenach Chin i Korei, gdzie uprawiano ją już w starożytności, a jej największe plantacje znajdują się poza tym w Japonii, Indiach, Algierii, Europie Południowej, Szwajcarii, Górnej Nadrenii, Australii, w Kalifornii oraz na Florydzie, Filipinach i Jawie.

 
Lubi miejsca silnie nasłonecznione, chociaż w rejonach tropikalnych nie owocuje, ale poza tym nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Hurma jest drzewem o zaokrąglonej koronie, osiągającym około 15 m wysokości. Ma lśniące na wierzchu, duże, okrągławe lub eliptyczne liście z delikatnymi włoskami na spodzie.

Kwiaty mogą być rozdzielnopłciowe lub obupłciowe, są drobne, małe, efektowne i pojedyncze. Mają kształt dzwonka, są lekko owłosione, o żółtej, białej lub zielonkawej barwie. Kwitnienie rozpoczyna się w drugiej połowie maja lub na początku czerwca, natomiast owoce dojrzewają w październiku, kiedy na drzewie nie ma liści.

Owocem hurmy jest spora, jajowata jagoda o pomarańczowej lub ciemnobrunatnej barwie, która przypomina nieco pomidor. Na szczycie owocu widoczne są cztery faliste działki kielicha. Skórka jest bardzo cienka, gładka i błyszcząca. Pokrywa ją delikatny woskowy nalot. Wewnątrz hurmy znajduje się kilka brązowych, twardych, niejadalnych nasion (najczęściej od 2 do 8). Miąższ hurmy, w zależności od odmiany, może być twardy i mączysty lub miękki, soczysty i galaretowaty.

Rozróżniamy dwie podstawowe odmiany tej rośliny: słodką o małej zawartości garbników oraz cierpką o ich wysokiej zawartości. Owoce tej pierwszej odmiany są pożywne, delikatnie słodkie, chrupiące, bardzo smaczne. Natomiast drugiej są niesmaczne, prawie niejadalne, a spożycie znacznej ich ilości grozi bólem żołądka.

Do celów spożywczych wykorzystuje się owoce słodkie, które można jeść na surowo. Wyrabia się z nich smaczne dżemy, marmolady, soki, syropy, kompoty, napoje orzeźwiające, musy, kremy, sałatki owocowe, surówki, a także alkohole - wina oraz likiery. Suszone persymony smakiem zbliżone są do daktyli lub fig, dlatego też często wykorzystuje się je w cukiernictwie do wyrobu ciast i innych deserów. Niestety, ich delikatna budowa nie pozwala na długie przechowywanie w temperaturze pokojowej.

Ze względu na dużą zawartość garbników, sok hurmy wschodniej używany jest do garbowania delikatnych skór (np. safianowych), produkcji farb, poza tym nasyca się nim sieci rybackie lub drewno na łodziach, ponieważ zapobiega ich gniciu. Owoce hurmy zawierają znaczne ilości witaminy A i dużo garbników (do 1,5%), cukry, trochę kwasów organicznych, białka, tłuszcze oraz witaminę C.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Hurma wschodnia właściwości lecznicze

Owoce hurmy wschodniej mają działanie przeczyszczajace, poprawiają trawienie, zalecane są osobom na diecie, leczą kaszel i chrypkę, wykazują działanie silnie ściągające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, likwidują choroby wirusowe, neutralizują w organizmie toksyny i jady (np. węży).

Foto: Hurma wschodnia

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)