Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

ROKITNIK ZWYCZAJNY (Hippophae rhamnoides)

Rokitnik, należący do rodziny rokitnikowatych, jest rozgałęzionym, ciernistym krzewem osiągającym wysokość 4-6 m. Ma lancetowate, tępe, całobrzegie, krótko-ogonkowe liście, pokryte srebrzystymi włoskami. Jest to roślina dwupienna.

Hippophae rhamnoides 
Na przełomie marca i kwietnia, przed pojawieniem się liści, wydaje drobne, żółte kwiaty męskie oraz zebrane w kłosokształtne grona rurkowate kwiaty żeńskie. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Są to kuliste, pomarańczowe lub złocistożółte pestkowce, osadzone na krótkiej szypułce, zawierające gładką pestkę z podłużną bruzdą.

Owoce tej rośliny są bogatym źródłem witamin (przede wszystkim A, B, C, E i F), ponadto zawierają tłuszcz, cukry, kwasy organiczne, garbniki i składniki mineralne (bor, mangan i żelazo). W lecznictwie stosuje się suszone owoce, olej oraz ekstrakt olejowy z tej rośliny.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C rokitnik ma spore znaczenie gospodarcze (witamina ta nie ulega zniszczeniu nawet podczas gotowania lub suszenia owoców). Mięsiste jagody zbiera się zimą, gdy stracą charakterystyczną goryczkę.

Można je spożywać na surowo lub używać do wyrobu nalewek, wina, likierów, konfitur, kisielu i galaretek. Doskonale konserwują się w cukrze i dobrze znoszą zamrażanie. Ich sok lub miąższ jest dodawany do herbat oraz napojów mlecznych.

Rokitnik występuje w Europie, w Azji Środkowej oraz na Syberii. W Polsce w stanie naturalnym jest spotykany na piaszczystych urwiskach nadmorskich. Ma małe wymagania uprawowe, ponieważ rośnie na bardzo suchych, ubogich w składniki odżywcze glebach.

Pieczywo, dżem 
Owoce rokitnika służą do przyrządzania wybornych dżemów, które pomagają szybko uporać się z chorobami przeziębieniowymi.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Rokitnik stosowany wewnętrznie

Owoce wykazują działanie witaminizujące, przeciwbólowe, oczyszczające, regenerujące i wzmacniające, obniżają gorączkę, pobudzają apetyt, uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych, zwalczają wirusy i bakterie, leczą hipo- i awitaminozę A, stany zapalne, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nieżyty żołądka, gościec, przewlekłe biegunki, krwawienia wewnętrzne oraz reumatyzm.

Odwar z nasion rokitnika ma działanie przeczyszczające; sok z tej rośliny podnosi sprawność fizyczną, usuwa objawy zmęczenia, likwiduje bóle głowy pochodzenia migrenowego, działa profilaktycznie przeciw grypie. Sok z pomarańczowych pestkowców rokitnika likwiduje dolegliwości skórne.

Rokitnik zastosowany zewnętrznie

Ekstrakt olejowy z rokitnika leczy stany zapalne skóry i błon śluzowych, oparzenia, odmrożenia, odleżyny, trudno gojące się rany, owrzodzenia, porażenia skóry wywołane promieniowaniem radioaktywnym, stany zapalne pochwy, nadżerki, schorzenia oczu, gruźlicę skóry i egzemę; odwar z owoców jest zalecany przeciw wypadaniu włosów; sok z rokitnika poprawia stan skóry i zapobiega łysieniu.

Źródło foto1: https://flic.kr/p/4o5Yxx

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)