Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Róża dzika, psia róża, szypszyna - zioło, roślina

Róża dzika, zwana także psią różą lub szypszyną jest ciernistym krzewem należącym do rodziny różowatych. Osiąga wysokość około 4 m i ma zdrewniałe, gęsto ulistnione, łukowato wygięte pędy. Liście są ząbkowane.

Owoce, dzika róża 
Duże, promieniste, pięciopłatkowe, intensywnie pachnące kwiaty, zachwycające białożółtą lub różową barwą, pojawiają się na przełomie maja i czerwca. We wrześniu dojrzewają pierwsze kuliste, szkarłatnoczerwone rzekome owoce, powstające przez rozrośniecie się dna kwiatowego. Wewnątrz skrywają one owoce właściwe, czyli drobne żółtawe niełupki.

Przypuszcza się, że pierwszymi ośrodkami uprawy róż były wschodnia część obszaru śródziemnomorskiego oraz Azja Południowo-Zachodnia. Obecnie roślina ta występuje niemal w całej Europie, w Afryce Północno-Zachodniej, w Azji Południowo-Zachodniej oraz w Ameryce Północnej.

Leczniczy olejek różany i susz dzikiej róży zawiera przede wszystkim dużo witaminy C, a ponadto witaminy A, B, B2, E, P oraz K, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne.

Owoce róży dzikiej są cenione w wielu kuchniach na różnych kontynentach. Z płatków kwiatu sporządza się konfitury, którymi można nadziewać pączki i rogaliki. Ponadto są one dodawane do sałatek i placków, aromatyzują syropy, ocet, napoje, słodycze oraz alkohole. Różane pączki można marynować oraz kandyzować.

Kwiat, dzika róża 

Owoce, po usunięciu ze środka włosków, dodaje się do wina, miodu, nalewek alkoholowych, herbaty oraz syropów. Można wyrabiać z nich dżemy, konfitury, galaretki, cukierki, soki i wyciągi.

Róża dzika stosowana wewnętrznie

Owoce róży dzikiej wykazują działanie odżywcze, witaminizujące, wzmacniające, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, napotne, żółciopędne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, leczą depresje i nerwice, krwawienia wewnętrzne (np. płucne i żołądkowe), choroby zakaźne (np. czerwonkę), kamicę nerkową, reumatyzm, infekcje, nieżyty żołądka i jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, biegunki, schorzenia wątroby i dróg żółciowych, anemię, stwardnienie tętnic oraz zatrucia organizmu.

Owoce róży regulują cykl miesiączkowy, zwiększają popęd płciowy, wzmacniają nerki, pomagają zwalczać bóle głowy, zapobiegają powstawaniu nowotworów, wzmagają odporność organizmu, regulują przemianę materii; napar z liści działa wzmacniająco i regenerująco, dlatego jest zalecany rekonwalescentom.

Róża dzika stosowana zewnętrznie

Płatki róży służą do okładów zalecanych w schorzeniach skóry i powiek; woda różana jest stosowana jako tonik do wygładzania podrażnionej, wrażliwej i suchej skóry; syropy z róży leczą stany zapalne jamy ustnej i gardła. Owoce róży dzikiej są lekiem wzmacniającym i przeciwgorączkowym, dlatego można je podawać podczas grypy.


Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 1
Roboty: spider Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot, Google Bot