Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Gruszla truskawkowa (Psidium cattleianum)

Gruszla truskawkowa, inna nazwa tej rośliny brzmi gruszla chińska, gatunek ten jednak nie pochodzi z Chin. Ojczyzną gruszli jest Brazylia i stąd właśnie roślina rozprzestrzeniała się po wielu krajach klimatu podzwrotnikowego i subtropikalnego.

Psidium cattleianum
Nie jest jednak, jak jej najbliższa krewniaczka - gruszla właściwa, rośliną tropikalną. Jej największe uprawy znajdują się w Chinach, Indiach, południowej Francji, Hiszpanii oraz w Algierii. Ponieważ ma niewielkie wymagania hodowlane, jest często uprawiana w przydomowych ogródkach. Ketleja, bo i taką nazwę można spotkać, występuje w sprzedaży najczęściej w dwóch odmianach - żółtoowocowej (uprawianej na Florydzie i w Kalifornii) oraz wielkoowocowej, którą stworzono w ostatnich latach.

Owoc rosnący w stanie naturalnym pojawia się na biało kwitnącym, sporym, tworzącym gęste zarośla krzewie. Jest okrągły i osiąga niewielkie rozmiary, zazwyczaj ma tylko 2-4 cm średnicy. Na jego szczycie widać resztki kielicha. Skórka gruszli truskawkowej jest niezwykle delikatna i ma czerwonawą lub purpurową barwę. Miąższ najczęściej jest również czerwony, czasem bywa także biały, jest miękki, słodki i zawiera wiele małych, ale bardzo twardych, nerkowatych ziarenek. I co zaskakujące, jego smak i aromat są niezwykle podobne do smaku i aromatu truskawek.

Owoce gruszli można spożywać na surowo, są prawdziwym przysmakiem krajów, w których znajdują się ich plantacje. Zachwycają pięknym zapachem i słodkim smakiem. Przyrządza się z nich dżemy, marmolady, soki, sosy, syropy, musy, desery, ciasta i lody. Niestety, nie nadają się do długiego przechowywania; już po kilku dniach leżenia w temperaturze pokojowej tracą świeżość. Dobrze natomiast przechowują się zamrożone.

Gruszla jest także rośliną leczniczą. W medycynie wykorzystuje się jej liście, pączki, korzenie oraz owoce. Te ostatnie zawierają cukier, białka, niewielkie ilości tłuszczu, witaminy A, B1, B2, PP oraz sporo witaminy C (pięć razy więcej niż owoce cytrusowe), a także składniki mineralne (wapń, sporo fosforu, żelazo).Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Gruszla truskawkowa stosowana wewnętrznie

Owoce wykazują działanie przeczyszczające i ściągające, uzupełniają niedobór witamin, dostarczają sporych ilości fosforu, leczą biegunki i niestrawność, czerwonkę, cholerę, tropikalne choroby przewodu pokarmowego; napar liści leczy kaszel, katar, anginę, przeziębienia, choroby płuc, zapalenie mózgu, epilepsję, skutecznie obniża gorączkę.

Gruszla truskawkowa stosowana zewnętrznie

Napar z liści gruszli leczy rany, owrzodzenia, ropiejące krosty; okłady z naparu z liści przykłada się w leczeniu reumatyzmu i bólów mięśni oraz stawów.
Foto: Owoc gruszli truskawkowej

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: Yandex Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)