Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum)

Gryka zwyczajna jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny rdestowatych, uprawiana w Polsce na niewielką skalę. Osiąga wysokość około jednego metra. Na sztywnej, rozgałęzionej, czerwonawej łodydze rozmieszczone są długoogonkowe, sercowate, małe liście.  Kwiaty hreczki, tak brzmi inna nazwa tej rośliny, są niewielkie i zebrane w graniaste kwiatostany wyrastające z kątów liści na młodych pędach. Mają zielonkawą, białą lub różową barwę i są niezwykle dekoracyjne. Kwitnienie rozpoczyna się w lipcu. Owoc gryki to trójgroniasty, brunatny lub srebrzystawy orzeszek okryty łuską.

Gryka, hreczka

Gryka zwyczajna pochodzi ze Środkowej i Wschodniej Azji; została sprowadzona do Europy przez Tatarów już we wczesnym średniowieczu. Obecnie jej uprawy znajdują się w Indiach, Chinach, Japonii, Ameryce Północnej, Afryce, Rosji i w całej Europie. Ma niewielkie wymagania, nie toleruje jednak wilgotnego podłoża, dobrze znosi natomiast ubogie gleby i piaski pozbawione substancji odżywczych. 

W południowej Polsce można spotkać chwast gryki zwyczajnej - grykę tatarkę. Ten gatunek pochodzi z Syberii i Azji Środkowej. Ma wyższą łodygę i zielone liście bez czerwonawego nalotu. Szare lub brunatne nasiona tatarki są drobniejsze, mają pofałdowane brzegi i nie są wykorzystywane do celów spożywczych. Roślina ta daje więcej masy zielonej i dlatego uprawiana jest na paszę dla zwierząt.

Orzeszki gryki po zmieleniu i przesianiu przerabia się na grubą kaszę oraz ciemną mąkę, która służy do przygotowania dań bezglutenowych. Nie nadaje się ona do wypieków, ale za to jest doskonałym środkiem zagęszczającym do sosów i gulaszów. W niektórych krajach pędy oraz liście gryki jedzone są jak jarzyny. Warto także dodać, że jest to ceniona roślina miododajna.

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest ziele zbierane na początku kwitnienia rośliny oraz owoce. Zawierają one wodę, białka, skrobię (84%), cukry, tłuszcze, kwasy organiczne, flawonoidy, znaczące ilości składników mineralnych (żelazo, wapń, miedź, fosfor, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt) i witamin (B1, B2, PP).
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Gryka stosowana wewnętrznie | dieta bezglutenowa

Kasza gryczana poprawia stan nerek i wzmacnia krew, reguluje krwawienia miesiączkowe, polecana osobom na diecie bezglutenowej; odwar z kaszy stosuje się w biegunce, niestrawności; ziele uszczelnia włosowate naczynia krwionośne, pobudza wydzielanie moczu, działa oczyszczająco na organizm, obniża ciśnienie krwi, leczy reumatyzm, miażdżycę i wiele dolegliwości osób starszych, reguluje krwawienia wewnętrzne, zapobiega utlenianiu witaminy C w organizmie oraz chorobom układu krążenia, w tym zawałowi serca.

Foto: Gryka


SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 8
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot