Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia)

Gruszka japońska rośnie na terenach Japonii, Chin, Tajwanu, Australii, Nowej Zelandii oraz Chile. Jej oryginalna nazwa brzmi nashi, często też mówi się o niej gruszka piaskowa. Drzewo to jest przedstawicielem rodziny różowatych.

Pyrus pyrifolia
 
Jego owoce osiągają rozmiary sporego jabłka, zresztą kształtem przypominają bardziej jabłko niż gruszkę. Gładka, mocna skórka ma żółty kolor, nakrapiany plamami czerwieni, brązu lub pomarańczy. Miąższ gruszki jest biały, bardzo soczysty (80% wody), twardy, chrupiący i wyraźnie wyczuwa się w nim ziarna. Smak ma kwaskowaty lub słodkawy i niezwykle orzeźwiający. Gruszki japońskie są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Gruszka japońska właściwości lecznicze

Owoce gruszki japońskiej stanowią źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, przede wszystkim potasu, żelaza, wapnia, fosforu i sodu. Owoce te są odporne na niesprzyjające warunki transportu, dzięki temu w dobrym stanie docierają w wiele miejsc, daleko od swojej ojczyzny. Poza tym nie psują się szybko i dobrze się przechowują (można je zamrażać). Nadają się do jedzenia na surowo lub sporządzania z nich smacznych przetworów. Bardzo często podawane są ze słodkimi syropami jako deser.

Gruszka japońska stosowana wewnętrznie

Owoce gruszki japońskiej są dobrym źródłem błonnika oraz witamin (C, A oraz B1 i B2), dostarczają organizmowi energii, uzupełniają niedobór potasu, który reguluje ciśnienie krwi; ze względu na niskokaloryczność owoce te poleca się osobom otyłym.

Foto: https://flic.kr/p/526cpm

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)