Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Gorczyca biała (Sinapsis alba)

Gorczyca biała, zwana inaczej jasną, jest przedstawicielem rodziny kapustowatych. Jej zasięg występowania obejmuje tereny krajów śródziemnomorskich, Azji Zachodniej oraz Indii. Uprawiana jest także w Polsce (Wielkopolska i zachodnia część Małopolski) i wielu krajach europejskich oraz w Indiach, Japonii, Nowej Zelandii, na Sumatrze, w Ameryce Północnej i Południowej. Roślina ta niekiedy dziczeje i występuje wtedy jako chwast.

Sinapsis alba 
Gorczyca biała osiąga zazwyczaj od 30 do 120 cm wysokości. Jest jednoroczną, szorstko owłosioną rośliną miododajną. Jej liście są pierzaste, jasnozielone i lekko owłosione, a kwiatostan, który pojawia się w środku lata, ma groniasty kształt. Składają się na niego żółte kwiaty o czteropłatkowej koronie.

Owocem jest pokryta włoskami, podłużna łuszczyna z zagiętym dziobkiem. W niej mieszczą się kremowe, małe, kuliste nasiona o gorzkim smaku. Gorczyca biała jest znaną od wieków, to roślina przyprawowa i lecznicza. Zastosowanie kulinarne mają jej nasiona, których smak jest ostry i drapiący, ale dużo łagodniejszy niż nasion gorczycy czarnej.

Można je przechowywać wysuszone w łuszczynach lub zaparzone z octem. Zawierają do 35% oleju tłustego, śluzy, glikozydy, aminy, białka oraz sole mineralne. Służą do wyrabiania łagodnej musztardy francuskiej, zagęszczania majonezu oraz do przyprawiania i konserwowania marynat warzywnych i owocowych.

Wspaniale smakują przyprawione nią ryby, grzyby, dania z białej i czerwonej kapusty, farsze mięsne, drób oraz zupy. Poza tym z nasion otrzymuje się olej jadalny, którego właściwości są podobne do tych, które ma olej rzepakowy. W niektórych krajach jada się liście gorczycy podawane jak sałata. Także kwiaty tej rośliny można dodawać do sałatek i kanapek.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Gorczyca biała właściwości lecznicze

Gorczyca biała stosowana wewnętrznie

Nasiona (macerat, odwar) gorczycy białej mają właściwości powlekające, przeciwzapalne, działają łagodząco na błony śluzowe żołądka i pobudzają jego pracę, stosowane są w nieżytach jelit i żołądka, poprawiają perystaltykę jelit, działają lekko przeczyszczająco, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają procesy trawienne, polecane są w nadkwasocie żołądka, niestrawności, zaparciach, wzdęciach, otyłości, poprawiają stan po przebytych ciężkich chorobach, pobudzają krążenie krwi. Łagodzą bóle, mają właściwości moczopędne i działają podobnie jak antybiotyk. 

Gorczyca biała stosowana zewnętrznie  

Nasiona gorczycy białej zawinięte w materiał przykłada się w bólach reumatycznych, stawów i mięśni, w nerwobólach i bólach głowy; okłady z gorczycy pomagają w leczeniu zakażeń układu oddechowego; moczenie nóg w wodzie z gorczycą polecane jest w przeziębieniach, katarach, anginach, poza tym poprawia krążenie krwi stóp.


Rekapitulacja: Gorczyca biała właściwości lecznicze, Gorczyca roślina przyprawowa i lecznicza
Foto: https://flic.kr/p/bnGqGx

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)