Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Gorczycznik wiosenny (Barbaraea verna)

Gorczycznik wiosenny to dwuletnia roślina, jest przedstawicielem rodziny kapustowatych. Jej zasięg występowania obejmuje Europę Zachodnią i Północną. Pochodzi najprawdopodobniej z rejonów śródziemnomorskich. Zdziczałe zioło rośnie między innymi w Anglii, Szwajcarii, Niemczech, Nowej Zelandii, Ameryce Południowej, Afryce oraz w Japonii.
Barbaraea verna 
Gorczycznik nie jest rośliną o znaczących właściwościach leczniczych, ale ceni się go jako roślinę pastewną. Z tego powodu w niektórych krajach zakładane są uprawy.

Roślina ta osiąga zazwyczaj około 75 cm wysokości. Jej liście tworzą rozetę i są parzystopierzaste. Kwiaty mają niewielkie rozmiary i zebrane są w luźne, małe kwiatostany. Ich korona ma jasnożółtą barwę i składa się z czterech płatków. Owocem jest długa łuszczyna z nasionami wewnątrz.

Gorczycznik w niektórych krajach jest rośliną wykorzystywaną w kuchni. Z liści młodego gorczycznika przygotowuje się rozmaite sałatki o dość specyficznym, ostrym smaku. Są one dodawane również do kanapek. Z nasion tej rośliny otrzymuje się olej jadalny.
Sałatki i surówki zawierające liście gorczycznika przyspieszają trawienie i zapobiegają niestrawności.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Gorczycznik wiosenny właściwości lecznicze

Nasiona oraz liście gorczycznika wiosennego wpływają na poprawę trawienia, pobudzają czynność żołądka, leczą wzdęcia i niestrawności, polecane są osobom otyłym. 

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 2
Roboty: Google Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)