Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Goździkowiec brazylijski (Eugenia dombeyi)

Inne spotykane nazwy tej rośliny to piernia brazylijska oraz grumichama. Jest ona przedstawicielem rodziny mirtowatych i pochodzi z Brazylii. Największe uprawy tego gatunku goździkowca znajdują się na Hawajach, Florydzie, Jamajce, w Panamie oraz oczywiście w Brazylii.

Eugenia dombeyi 
Jest to smukłe, proste drzewo, osiągające wysokość około 7 m. Porastają je lśniące, skórzaste, jajowate lub eliptyczne liście. Kwiaty mają biały kolor, są pojedyncze i pojawiają się w kącikach liści. Osiągają około 2,5 cm długości. Drzewo to rodzi kuliste owoce o średnicy do 2 cm, mniej więcej wielkości wiśni. Ich skórka jest bardzo delikatna i ma ciemnoczerwoną lub mocno purpurową barwę.

Owoc ma przyjemnie kwaskowaty smak, jest mięsisty, niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. W jego wnętrzu znajdują się 1-3 szarozielone nasiona. Jagody goździkowca są jadalne i spożywa się je przede wszystkim w postaci rozmaitych przetworów. Przyrządza się z nich kompoty, dżemy, galaretki i soki.

Najlepiej smakują kandyzowane, w tej postaci dodawane są do wielu deserów. Z owoców goździkowca sporządza się smaczne i pożywne konfitury i dżemy.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Goździkowiec brazylijski właściwości lecznicze

Owoce goździkowca brazylijskiego uzupełniają niedobór żelaza, wapnia i fosforu, zawierają witaminy C i A oraz dostarczają organizmowi cennych białek; z liści i kory goździkowca brazylijskiego otrzymuje się cenny olej, wykorzystywany w medycynie; odwary z liści oraz kory mają działanie ściągające, przeciwzapalne, a picie ich w ilości 2-4 filiżanek dziennie skutecznie leczy reumatyzm.

Foto: https://flic.kr/p/DZHcHW

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot