Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Rambutan - roślina na wzmocnienie i odmłodzenie

Rambutan (Nephelium lappaceum), zwany także jagodzianem rambutanem wyglądem bardzo przypomina kosmate liczi. Pochodzi z Malezji, a jego uprawmy znajdują się także w innych państwach wschodniej Azji, w południowej Afryce oraz w Ameryce Środkowej.

Rambutan, owoce 

Rambutan to przedstawiciel z rodziny mydleńcowatych i jest drzewem osiągającym wysokość 20 m. Rodzi kuliste lub wydłużone owoce mające do 8 cm długości i 4 cm szerokości, pokryte delikatnymi, miękkimi, czerwommi kolcami. Wewnątrz znajduje się biały, jędrny, galaretowaty miąższ, który otacza duże, brunatne nasienie. Jest soczysty, bardzo orzeźwiający i ma delikatny, świeży zapach. Wspaniale nadaje się na upały, ponieważ skutecznie gasi pragnienie.



Rambutany dodaje się do sałatek owocowych, koktajli oraz drinków alkoholowych. Mogą być składnikiem potraw z drobiu oraz z wieprzowiny. Jadalne są także nasiona tej rośliny, jednak spożywa się je wyłącznie po upieczeniu. Zawierają znaczne ilości oleju i smakują podobnie jak orzechy.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

RAMBUTAN STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Rambutan leczy awitaminozę C, zapobiega chorobom infekcyjnym, poprawia pracę układu odpornościowego, działa wzmacniająco, regenerująco i odmładzająco.

RAMBUTAN STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE

Olej z nasion rambutanu bywa składnikiem kosmetyków regenerujących skórę, gdyż uelastycznia naskórek i leczy jego uszkodzenia.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, Google Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)