Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Rokietta siewna inaczej rukola polna, jej nasiona to pewny afrodyzjak

Rokietta, rukola, liście, pizza 

Rokietta siewna (Eruca sativa) to rukola polna, jej nasiona to pewny afrodyzjak, jest przedstawicielką rodziny krzyżowych. Występuje w krajach położonych wokół Morza Śródziemnego, w Europie Środkowej, Azji Południowo-Zachodniej oraz Australii. Ostatnio stała się niezwykle popularna w Kalifornii, gdzie można ją kupić w większości sklepów z warzywami.

W Polsce w stanie naturalnym spotyka się ją rzadko; czasem rośnie zdziczała przy drogach, na rumowiskach i w okolicach ogródków. Wymaga miejsca nasłonecznionego i niezbyt wilgotnego oraz żyznej, piaszczystej lub gliniastej gleby.



Rokietta jest jednoroczną rośliną osiągającą wysokość 30-60 cm. Ma cienki, wrzecionowaty korzeń oraz pierzastodzielne, głęboko wcinane, lirowate, delikatnie owłosione liście. Na początku lipca wydaje piękne kwiaty o białych lub bladożółtych, fiołkowo żyłkowanych płatkach, zebrane na szczycie rośliny w groniaste kwiatostany. Owocem jest jajowata lub podłużna łuszczyna, wewnątrz której znajdują się brązowe nasiona o długości 1,5-2 mm. Świeże młode liście rokietty są jadalne jako jarzyna.

Zrywa się je, kiedy mają około 5 cm długości, tuż przed kwitnieniem rośliny. Smakiem przypominają raduszo lub rzeżuchę i mają gorzkawy, pieprzowy posmak. Są doskonałym składnikiem kanapek, sałatek i surówek, zup, gulaszów, dań warzywnych i mięsnych, gaspacho, risotta, potraw z makaronem oraz sosów. Można ich używać także jako przyprawy, ponieważ mają ostry smak. Idealnie nadają się jako dodatek do ziemniaków, cykorii oraz pomidorów.

Liście rokietty najczęściej podaje się po krótkim podsmażeniu na oliwie.

W Rzymie, podobno od czasów założenia miasta, można zjeść mistienzę - mieszankę kilku odmian sałaty przyprawioną rokiettą. Należy pamiętać o tym, by wybierać liście młode (ponieważ stare są bardzo gorzkie) i dodawać je do potraw przy końcu gotowania. Nasiona rokietty smakują podobnie jak gorczyca, dlatego są cenioną przyprawą wykorzystywaną do produkcji musztardy. Z nasion wytwarza się jadalny olej zwany jamba. Kwiaty rokietty są stosowane jako przyprawa do różnego rodzaju syropów.

ROKIETTA STOSOWANA WEWNĘTRZNIE

Rokietta poprawia trawienie, wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości i nieżytom żołądka, likwiduje wzdęcia, zgagę i bóle brzucha, wykazuje działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie, obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych; nasiona rokietty pomagają leczyć impotencję, są uznawane za skuteczny afrodyzjak, działają stymulująco.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, spider Bot, spider Bot, crawl Bot, robot Bot