Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Fuksja (Fuchsia)

Fuksja, kwiat, kielich 

Fuksja (Fuchsia) jest krzewem, półkrzewem lub małym drzewkiem, zrzucającym na zimę liście i osiągającym od kilku centymetrów do kilku metrów wysokości. Od wczesnego lata do późnej jesieni roślina obsypana jest pięknymi kwiatami. Uprawia się ją jako kwiat balkonowy, rabatowy oraz doniczkowy. Duże kwiaty mają niezwykle fantazyjne kształty - przypominają najczęściej dzwonki lub kolczyki. Mogą być zwisające lub wzniesione.

W większości odmian wyrastają pojedynczo lub tworzą luźne grona złożone z kilku kwiatów. Pojawiają się w kącikach liści i najczęściej mają białą, czerwoną, różową lub fioletową barwę. Działki kielicha są często w innym kolorze niż płatki korony. Ozdobą kwiatu jest również długi słupek, otoczony wieloma różnobarwnymi, różnej długości pręcikami. Liście fuksji mają owalny kształt i piłkowane brzegi. Owocem jest okrągła, ciemnopurpurowa jagoda, osiągająca około 1 cm długości. Dotychczas nie stwierdzono odmian o trujących owocach, jednak niektóre z fuksji rodzą niesmaczne jagody.

Inaczej fuksję nazywa się też ułanką. Jest ona przedstawicielem rodziny wiesiołkowatych (Onagracieae) i wiele jej odmian jest jadalnych, Owoce gatunków Fuchsia corymbiflora, Fuchsia denticulata oraz Fuchsia racemosa są smaczne w stanie surowym; owoców innych odmian używa się głównie do sporządzania przetworów i galaretek. Hodowcy z Peru, Meksyku, Dominikany oraz Chile - miejsc występowania fuksji w stanie naturalnym - co roku urządzają konkursy na najlepszą galaretkę z owoców fuksji.

Pierwszy raz usłyszano o tej roślinie w XVII wieku, kiedy P. Plumier odnalazł ją w peruwiańskich lasach. Do Europy trafiła wiek później, a w Polsce jej hodowle pojawiły się dopiero w XIX stuleciu, zyskując wielką popularność. Znanych jest około stu gatunków i kilku tysięcy odmian fuksji, które różnią się nie tylko kolorem kwiatów, ale również ich formą.

Niestety, właściwości smakowe rośliny zostały trochę zapomniane. Ze względu na jej dekoracyjność, skupiono się na tworzeniu nowych odmian o coraz piękniejszych kwiatach. Wiele z nich daje owoce smaczne do jedzenia na surowo, jednak najczęściej przyrządza się z nich wspaniałe dżemy, galaretki, konfitury, soki i desery. Owoce fuksji są też wyśmienitym dodatkiem do ciast, sałatek owocowych i lodów. Zazwyczaj przyrządza się je z dodatkiem cytryny.

Fuksja stosowana wewnętrznie  

Fuksja działa antymiażdżycowo; przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia, wzmacnia organizm i uodpornia na schorzenia infekcyjne, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 0
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)