Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba)

Głożyna pospolita, inaczej szydlica pospolita lub jujuba, jak nazywają ją Anglicy i Amerykanie. Jest to roślina należąca do rodziny szakłakowatych, która występuje w Europie Południowej (przede wszystkim w Prowansji), w Afryce, Azji Zachodniej, Australii oraz na Florydzie. Rośnie w klimacie gorącym i podzwrotnikowym - tam, gdzie lato jest długie i gorące, a powietrze dość suche.

Liście, owoce, głożyna 

Jujuba to ciernisty krzew lub niewielkie drzewo osiągające około 8 m wysokości. Liście rośliny opadają na zimę, są owalne i tępo piłkowane na brzegach. Pędy owoconośne z owocami także dosięgają gruntu. Kwiaty są drobne, żółtawozielone i zebrane po kilka w kwiatostany w kształcie baldachu.

Owocem głożyny jest pestkowiec, przypominający nieco śliwkę węgierkę. Ma delikatny, czerwony lub brązowawy kolor, błyszczącą skórkę, a wewnątrz skrywa twardą, walcowatą, brunatną pestkę, W każdej z dwóch jej komór znajduje się oleiste ziarno.
Miąższ głożyny jest pistacjowy, jędrny, trochę mączysty i ma słodki lub kwaskowaty, bardzo przyjemny smak.

Głożynę można spożywać na surowo, suszoną, pieczoną lub kandyzowaną. W Chinach i Indiach podaje się ją z ryżem lub kaszą; stanowi ona również nadzienie do placków, chleba i innych rodzajów pieczywa. Otrzymuje się z niej masło, mieszając miąższ z cukrem, cytryną i wieloma przyprawami.

Suszone owoce głożyny w smaku przypominają daktyle, stąd też ich inna nazwa - chińskie daktyle. Kandyzowane są cenioną bakalią Wschodu i z powodzeniem zastępują rodzynki czy suszone śliwki. Wytwarza się z nich syrop, napoje, alkohole, kompoty, koktajle, dżemy i galaretki.

Suszone owoce głożyny dodawane są do wielu deserów i wyrobów cukierniczych. Owoce charakteryzują się wysoką zawartością cukru, bogate są w białko, tłuszcze, witaminę C, prowitaminę A, bioflawonoidy i składniki mineralne (w tym przede wszystkim sole kobaltu, żelaza, jodu). Są bardzo pożywne -100 g owocu dostarcza 85 kcal. W krajach, w których rośnie głożyna, tubylcy wykorzystują również korę drzewa, która wyróżnia się wysoką zawartością cennych garbników.
Drewno głożyny jest używane w rzeźbiarstwie i snycerstwie.

Głożyna pospolita stosowana wewnętrznie  

Ziele głożyny szydlicy jujuby wykazuje działanie tonizujące, pobudzające, moczopędne, antymiażdżycowe, poprawia trawienie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego, pobudza apetyt, wzmaga wytwarzanie żółci, zmniejsza napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym, leczy szkorbut, atonię przewodów żółciowych, nieżyt przewodu pokarmowego, pomaga w przypadku ukąszeń jadowitych zwierząt, zapobiega chorobom serca; ziele polecane jest szczególnie osobom starszym oraz stosującym dietę ubogą w sól; odwar z korzenia stosuje się na ból zęba.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 6
Gości: 1
Roboty: robot Bot, crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)