Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

PROSO ZWYCZAJNE (Panicum miliaceum)

Proso zwyczajne (Panicum miliaceum) to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Dawniej było w Europie podstawowym pożywieniem, jednak od średniowiecza jego spożycie znacznie spadło, ponieważ rozpowszechniła się uprawa różnych zbóż, a potem także ziemniaków. Proso pochodzi z Azji, a głównymi eksporterami ziarna są Chiny Północne, Japonia, Indie oraz kraje południowo-wschodniej Europy i Azji Środkowej.

Proso, pole, uprawa
Proso potrzebuje dużo ciepła, dlatego uprawa tej rośliny w Polsce ma niewielkie szanse powodzenia. Nie wymaga dobrych gleb, uprawa udaje się na ziemiach suchych, piaszczystych, o małej ilości substancji odżywczych. Trawa ta osiąga wysokość 50-70 cm. Ma owłosione źdźbło i liście oraz kwiatostan w postaci rozpierzchłej, zwieszonej ku dołowi wiechy. Ziarniaki są okrągławe i wypadają wraz z plewkami.

Zbiór prosa rozpoczyna się, gdy źdźbła są jeszcze zielone, aby zapobiec wydziobaniu przez ptaki. Z ziarniaków otrzymuje się bardzo zdrową kaszę (kaszę jaglaną lub jagły), która zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, ponadto cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, rozpuszczalną krzemionkę, magnez, cynk, żelazo, jod oraz brom. Proso zwyczajne jest używane niekiedy do wyrobu piwa oraz sporządzania spirytusu. Z mielonych ziaren wyrabia się doskonały, choć coraz rzadziej spotykany chleb oraz rozmaite placki i papki.

PROSO PERŁOWE

Innym gatunkiem prosa o dużym znaczeniu kulinarnym jest proso perłowe, zwane także afrykańskim (Pennisetum spicatum). Nie występuje w stanie naturalnym, a jego największe uprawy znajdują się w Afryce Środkowej, Arabii, Indiach Wschodnich, Hiszpanii, Francji oraz w USA. Z ziarniaków otrzymuje się mąkę, która nie nadaje się do wypieku chleba. Służy ona do wyrobu placków i klusek. Kasza z prosa perłowego to popularny kuskus, podawany do potraw kuchni wschodniej.

PROSO STOSOWANE WEWNĘTRZNIE

Proso wykazuje działanie wzmacniające, regenerujące, krwiotwórcze, oczyszczające i odflegmiające, proso jest stosowane w chorobach krwi, serca i naczyń krwionośnych, leczy przeziębienie, katar i anginę, proso obniża gorączkę, wzmaga odporność organizmu, proso zwalcza schorzenia kobiecych narządów płciowych, proso leczy bezpłodność, cysty i choroby jajników, poprawia trawienie i leczy choroby przewodu pokarmowego.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 1
Gości: 0
Roboty: crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)