Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Świdośliwa jajowata (Amalanchier ovalis)

Piękne kwiaty świdośliwy leczą schorzenia układu krwionośnego

Świdośliwa jest krzewem należącym do rodziny różowatych. Występuje w Europie Środkowej i Południowej, Azji Mniejszej i Ameryce Północnej. W Europie jest uprawiana od XVI wieku.

Roślina ta osiąga wysokość 2-3 m. Ma skrętoległe, jajowate, ząbkowane, ciemnozielone liście, które jesienią czerwienieją. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja, wtedy krzew jest obsypany białymi lub kremowymi, promienistymi kwiatami, zebranymi w grona na wierzchołkach pędów. W lipcu zaczynają dojrzewać pierwsze owoce. Są kuliste, mają wielkość grochu, woskowy nalot i czerwonofioletową lub czarną barwę. Ich smak jest dość przyjemny, słodkawy, lecz mdły. 

dried herbs


Zawierają około 10% cukrów, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy C,B oraz mikroelementy - kobalt i miedź. Owoce świdośliwy mogą być spożywane na surowo. Zazwyczaj jednak przyrządza się z nich doskonałe przetwory - dżemy, konfitury, galaretki, powidła, soki, kompoty oraz wina. Suszone są używane jako namiastka rodzynek.

STOSOWANIE WEWNĘTRZNE ŚWIDOŚLIWY

Owoce świdośliwy zapobiegają awitaminozom oraz hipowitaminozom, leczą infekcje, grypę, przeziębienie, anginę i katar; z liści i kory świdośliwy przyrządza się odwary zalecane w schorzeniach przewodu pokarmowego; napar i nalewka z kwiatów działają wzmacniająco na serce, poprawiają krążenie krwi i obniżają jej ciśnienie tętnicze.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 10
Gości: 3
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot