Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Hipoglikemia - leczenie ziołami

Hipoglikemią nazywamy obniżenie poziomu cukru we krwi. Stan taki bywa następstwem niewłaściwej, długotrwałej diety, postu lub nadużywania alkoholu, jednak w przeważającej części towarzyszy on schorzeniu, które jest przeciwieństwem hiperglikemii, czyli cukrzycy, wskutek stosowania leków przeciwcukrzycowych lub zbyt dużych dawek insuliny. Do objawów towarzyszących hipoglikemii należą: niepokój, dezorientacja, pocenie się, osłabienie, walące serce.
 
Ziołolecznictwo, medycopedia

Hipoglikemia wymaga leczenia lekarskiego, jednak można je wspomóc, stosując metody naturalne, takie jak regularny ruch na świeżym powietrzu, stabilizujący pracę układu krążenia, czy joga, oferująca techniki relaksacji i regulacji pracy organizmu. Równie ważna jest odpowiednia dieta: beztłuszczowa, bezalkoholowa, bez cukru i soli, natomiast bogata w owoce i warzywa, pokarmy o dużej zawartości błonnika i odpowiednie zioła - wzmacniające, regulujące przemianę materii czy lekko uspokajające.
 
Zaznaczmy, że przy ustalaniu składu diety i doboru ziół zaleca się skorzystanie z pomocy specjalisty. Przy wyżej wymienionych objawach zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, ponieważ mogą one być spowodowane również innymi chorobami, takimi jak zaburzenia sercowo-naczyniowe, nawet atak serca, udar lub niewłaściwe stosowanie leków.

Zioła stosowane w hipoglikemii 

Goryczka żółta (Centiana iutea)

 
Wywar z goryczki żółtej bywa skuteczny jako środek pobudzający prawidłowe funkcjonowanie gruczołów dokrewnych, stosowany w zaburzeniach trawienia, ale także w nerwicy wegetatywnej. Bywa zalecany rekonwalescentom jako środek ogólnie wzmacniający, ludziom starszym, osobom wycieńczonym, chorym na anemię.
 
Płaską łyżeczkę rozdrobnionego korzenia goryczki zalewamy 1 szklanką gorącej wody, podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Wywar spożywamy na czczo, kilkanaście minut przed posiłkiem.

UWAGA!
Wywar z goryczki jest skuteczny tylko wówczas, gdy ma wyraźnie gorzki smak!

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)


Pokrzywa zalecana jest jako środek ogólnie wzmacniający, rewitalizujący, mineralizujący, regulujący. Wykazuje ona zwłaszcza dobre działanie regulujące przemianę materii, a przy tym ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Należy do łagodnych środków przeciwcukrzycowych.
Wspaniale wzmacnia i stymuluje pracę całego organizmu odwar z liści pokrzywy. 2 łyżki liści zalewamy 2 szklankami wody, podgrzewamy i gotujemy 5 minut. Pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie po jedzeniu. Najlepsze efekty uzyskuje się przy zastosowaniu świeżych liści, jednak można użyć również gotowych preparatów.

Czosnek pospolity (Allium sativum)


Czosnek to lek uniwersalny. W przypadku hipoglikemii może okazać się skutecznym środkiem ochronnym zwiększającym naturalną odporność, normalizującym funkcjonowanie organizmu, wspaniale działającym na serce. Ponadto pomaga załagodzić skutki zachwiania równowagi ustroju - w tym między innymi - nierównowagi cukrowej oraz tłuszczowej. Ponadto czosnek działa korzystnie na przyswajanie substancji odżywczych, pobudzając wchłanianie oraz poprawiając metabolizm. Czosnek można spożywać zarówno surowy, jak i w postaci kapsułek popijając wodą.

UWAGA!
Czosnek należy spożywać z rozwagą, ponieważ ma pewne działanie przeciwcukrzycowe. Zalecany jest tu przede wszystkim dlatego, że hipoglikemia najczęściej występuje właśnie u osób cierpiących na cukrzycę!
 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, crawl Bot, spider Bot, robot Bot