Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zioła na każdą chorobę. Dna. Dur.

Zioła i leczenie - skaza moczanowa, dur brzuszny

Dna, nazywana też skazą moczanową, może pojawić się przy zbyt dużym stężeniu kwasu moczowego we krwi - gdy organizm produkuje jego nadmierną ilość lub nie potrafi go usunąć. Atak choroby wywołują kryształy moczanów, odkładające się w błonie wyściełającej stawy, zwłaszcza palucha, kostki, kolana oraz dłoni. Te same kryształy moczanów mogą się również odkładać w nerkach - wówczas mamy do czynienia z kamicą nerkową.
 

Objawem dny są zazwyczaj nieoczekiwane napady silnego bólu w rejonie nadmiernego gromadzenia się kryształów, czyli tam, gdzie tworzą się ogniska zapalne, będące reakcją na drażniące złogi moczanowe. Powszechnie uważa się, że dna jest skutkiem spożywania wielu zbyt bogatych pokarmów, słodyczy, mięsa, alkoholi. Nie zawsze jest to prawda, ponieważ chorobę często wiąże się z urazami, zabiegami chirurgicznymi, stresem czy reakcją na zatrucia. Z pewnością jednak na dnę najczęściej cierpią osoby otyłe.
 
W większości ofiarami tej choroby są mężczyźni w średnim wieku, z nadwagą oraz nadciśnieniem. Dieta wegetariańska, wyeliminowanie cukru lub krótka głodówka skutecznie pomagają leczyć dnę. Jeśli choroba ma łagodny przebieg, zwykle wystarczy zmiana kulinarnych przyzwyczajeń i terapia ziołowa, aby w ciągu kilku dni zlikwidować stan zapalny. Niemniej utrzymujący się silny atak choroby wymaga niekiedy długotrwałego leczenia.

Brzoza brodawkowata (Betula verrucosa)

Brzoza ma właściwości oczyszczające i odtruwające, reguluje przemianę materii i wzmacnia funkcjonowanie organizmu. Preparaty brzozowe wspomagają wydalanie szkodliwych substancji wraz z moczem i potem. Wewnętrznie stosuje się odwary i napary z liści brzozy w różnych, zwłaszcza przewlekłych chorobach układu pokarmowego i dróg moczowych. Szczególnie zalecane są w zaburzeniach wydalania kwasu moczowego i moczanów. W celu sporządzenia naparu zalewamy 3 łyżki liści brzozowych 2 szklankami wrzątku, gotujemy 3 minuty, po czym odstawiamy na 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie mniej więcej pół szklanki pomiędzy posiłkami.

Ostrożeń warzywny (Cirsium oleraceum)

Ostrożeń był niegdyś bardzo popularną rośliną ?czyszczącą krew". Wykorzystywano go ze względu na działanie odtruwające, przyśpieszające procesy metaboliczne i wspomagające usuwanie toksyn z organizmu. Był to też jeden z najpopularniejszych środków moczopędnych. Obecnie roślina wykorzystywana jest również ze względu na właściwości łagodzące stany zapalne. Wyciągi z ostrożnia stosuje się w schorzeniach nerek, zaburzeniach pracy dróg moczowych, w stanach zapalnych stawów, reumatyzmie, artretyzmie oraz dnie moczanowej.W celu ?oczyszczenia krwi" zaleca się zmieszanie ostrożnia, liści brzozowych oraz kwiatów czarnego bzu, jasnoty białej, chabra i wrzosu w proporcjach 2:2:1:1:1:1. Dwie duże łyżki takiej mieszanki zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Pijemy nieco ponad pół szklanki naparu 3 razy dziennie.

Seler zwyczajny (Apium graveolens)

W medycynie naturalnej seler używany jest jako roślina wzmacniająca, regenerująca, wspomagająca metabolizm, moczopędna i przeciwreumatyczna. W celach leczniczych wykorzystujemy korzeń i świeże liście. W dnie moczanowej zaleca się picie naparu z selera, który wspaniale pobudza wydalanie kwasu moczowego. Sposób przyrządzenia naparu: 3 łyżki świeżych liści zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i odstawiamy na kilkanaście minut. Pijemy 3 razy dziennie.

Poziomka pospolita (Fragaria vesca)

Świeże poziomki i sok poziomkowy ?czyszczą krew" równie dobrze jak ostrożeń. Wykazują właściwości odtruwające, stymulują przemianę materii i pobudzają działanie organizmu, odżywiając go i witaminizując. Odwary z liści poziomki mają łagodne działanie moczopędne i wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn i produktów przemiany materii. Doskonałym rozwiązaniem w dnie i schorzeniach dróg moczowych jest połączenie obu elementów terapii poziomkowej. Odwar sporządzamy zalewając 1 łyżkę liści 1 szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Po upływie 15 minut lek jest gotowy. Pijemy pół szklanki 3 razy dziennie.

Dur

Dur brzuszny oraz dury rzekome należą do biegunkowych chorób zakaźnych układu pokarmowego i są jednymi z cięższych zakażeń jelitowych. Chorobę wywołują pałeczki duru (salmonelli) znajdujące się w skażonych produktach spożywczych i wodzie. Częste są przypadki zakażeń po zjedzeniu skorupiaków, takich jak ostrygi z brudnych wód.
 

Objawy duru są bardzo złożone.

  • W pierwszej fazie choroby występują zaparcia oraz stopniowo rosnąca gorączka, towarzyszą temu bóle głowy, mięśni i stawów, brak łaknienia i stany zapalne oskrzeli. W niektórych przypadkach mogą występować mdłości i wymioty. 
  • W drugiej fazie choroby, mniej więcej po tygodniu, gorączka wzrasta nawet do 40°C, dołączają się dreszcze, jednocześnie pojawia się plamista, różowawa wysypka. W trzeciej fazie choroby występują silne biegunki o charakterystycznym, papkowatym wyglądzie.
  • Dur jest groźną chorobą, może prowadzić do niebezpiecznych powikłań, na przykład zaostrzenia stanu zapalnego oskrzeli, zapalenia płuc czy wątroby, krwotoków. Nieleczony w prawie 10 przypadkach na 100 kończy się śmiercią. 

Orzech włoski (Juglans regia)

Leki naturalne z orzecha włoskiego mają bardzo szeroki zakres zastosowania. Odtruwają organizm, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Skutecznie zwalczają wiele bakterii, przede wszystkim paciorkowce, gronkowce oraz pałeczki czerwonki bakteryjnej i duru brzusznego. Ponadto preparaty z orzecha doskonale hamują krwawienia i powstrzymują biegunki. Przetwory stosuje się w różnych zakażeniach wrzodów jelit, także pomocniczo w durze brzusznym.

W dolegliwościach żołądkowych pije się likier z zielonych orzechów, który można przygotować w prosty sposób. Kilka sztuk młodych owoców rozdrabniamy i zalewamy 1/2 litra czterdziesto-procentowego alkoholu i zostawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsając. Potem odcedzamy płyn i łączymy z 1/2 l wody z cukrem. Mieszaninę pozostawiamy na kolejne 2 tygodnie. Pije się zwykle 1 łyżkę tej nalewki 3 razy dziennie między posiłkami.

UWAGA!

Preperaty z orzecha spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować obstrukcję, a także hamować wydzielanie mleka u kobiet karmiących.

Rdest wężownik (Polygonum bistorta)

Rdest wężownik wykazuje odkażające i odtruwające działanie wewnętrzne, wiążąc toksyny i substancje odpadowe. Niszczy bakterie i grzyby chorobotwórcze, ma właściwości przeciwzapalne, a także ściągające, dzięki czemu skutecznie powstrzymuje wodniste biegunki. W celu regulacji pracy jelit i żołądka można domowym sposobem sporządzić odwar w następujący sposób: 1 łyżkę kłączy wężownika zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, pozostawiamy na godzinę, po czym podgrzewamy i gotujemy przez 5 minut. Należy pić do 3 łyżek odwaru 3 razy dziennie. W biegunkach pijemy niespełna pół szklanki odwaru 2 razy dziennie.

Pięciornik kurze ziele (Potentilla erecta)

Kłącze pięciornika stosuje się w dolegliwościach brzusznych, schorzeniach żołądkowo-jelitowych, zatruciach, biegunkach bakteryjnych, a pomocniczo w zakażeniach jelit, takich jak dur brzuszny. Kłącze tej rośliny zawiera garbniki i dzięki nim zapobiega biegunkom oraz utracie wody przez organizm, jednocześnie substancje zawarte w kłączu unieszkodliwiają i niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, unieczynniają nawet niektóre ciężkie trucizny, jak np związki ołowiu.
 
W skład doskonałej mieszanki ziół przeciwbiegunkowych wchodzą kłącze pięciornika, liście mięty pieprzowej, liście orzecha włoskiego oraz kwiaty wiązówki i arniki w równych proporcjach. Aby przygotować odwar, należy łyżkę mieszanki zalać ciepłą wodą, poczekać godzinę, po czym gotować przez 5 minut. Pić ostudzony odwar w ilości około 2 szklanek dziennie. Środek ten nadaje się również do robienia lewatywy.

UWAGA!


Niewłaściwe dawkowanie preparatów z pięciornika może powodować uciążliwe zaparcia.

Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 3
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot