Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum), pychawiec

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum), pychawiec, rośnie dziko prawie w całej Europie, w umiarkowanych strefach Azji (w tym w Chinach i Japonii), w Afryce, Ameryce i Nowej Zelandii. W Polsce jest to roślina pospolita, upodobała sobie przede wszystkim podmokłe zarośla, lasy i rumowiska.

Bodziszek cuchnący

Bodziszek ma owłosioną, prostą łodygę osiągającą 10-50 cm długości. Na niej znajdują się naprzemianległe, dłoniaste liście o zgrubiałej podstawie ogonka. Kwitnie od maja do września, wtedy na długich szypułkach pojawiają się różowoczerwone.

Bodziszek cuchnący właściwości lecznicze

BODZISZEK STOSOWANY WEWNĘTRZNIE

Ziele bodziszka cuchnącego działa ściągająco, rozkurczowo, bakteriobójczo i moczopędnie; odwar tamuje krwawienia i leczy długotrwałe biegunki, pomaga w leczeniu kamieni nerkowych i moczowych, poprawia przemianę materii, leczy żółtaczkę, czerwonkę puchlinę wodną; nalewka stosowana jest w nieżytach górnych dróg oddechowych i opuchnięciu węzłów chłonnych.

BODZISZEK STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE

Okłady i maści oraz świeży sok z bodziszka cuchnącego pomagają w leczeniu zapalenia skóry, nowotworowych zmian skórnych, ropiejących egzem, owrzodzeń, stłuczeń; odwar służy do płukania gardła w anginie. Bodziszek hamuje krwawienie wrzodów dwunastnicy i żołądka.

 
Photo credit: randihausken / iWoman / CC BY-SA
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 0
Roboty: crawl Bot, robot Bot