Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Stłuszczenie wątroby

Alkoholizm i cukrzyca sprzyjają stłuszczeniu wątroby

Podczas tego schorzenia komórki wątrobowe wypełniają się wodą i tłuszczem. Wbrew pozorom choroba ma niewiele wspólnego z tłustym odżywianiem się. Do przyczyn jej powstawania zaliczana jest m.in. otyłość, ale głównymi czynnikami chorobotwórczymi są: alkoholizm, zatrucie niektórymi chemikaliami i cukrzyca.
 
alcolismo
 
Na ogół stłuszczenie wątroby nie wiąże się z wyraźnymi dolegliwościami, rzadko objawia się ono miejscowymi bólami. Chorzy miewają jedynie uczucie pełności lub lekkie mdłości, poza tym na ogół nic im nie dolega.

Schorzenie najczęściej mija samoistnie - z wyjątkiem wypadków ciężkich zatruć, w których może dojść do poważniejszych uszkodzeń stłuszczonego organu. Leczenie opiera się zazwyczaj na wyeliminowaniu niezdrowych nawyków dietetycznych, rezygnacji z picia nadmiernej ilości alkoholu oraz kuracji ziołowej.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Ostropest plamisty, (Silybum marianum)

Przetwory z owoców ostropestu działają ochronnie na wątrobę, zapobiegają jej schorzeniom i pomagają usuwać ich skutki. Ze względu na działanie odtruwające są one zalecane zwłaszcza w leczeniu stłuszczenia połączonego z różnego rodzaju zatruciami oraz nadmiernym spożywaniem alkoholu.
 
Silybum marianum
 
Jako środek ochraniający wątrobę i ogólnie oczyszczający pije się odwar z suszonych owoców ostropestu z dodatkiem kilkunastu kropli nalewki miętowej. Łyżeczkę rozdrobnionego surowca zalewamy szklanką letniej wody i gotujemy 10 minut. Tak sporządzony lek pijemy 3 razy dziennie po 1/3 szklanki, po posiłkach.

Perz właściwy, (Agropyron repens)


Perz wykazuje działanie wzmacniające i oczyszczające, reguluje wydzielanie żółci, dzięki czemu wspomaga pracę wątroby. Ponadto korzystnie wpływa na tkankę narządów wewnętrznych, obniża poziom cholesterolu i tłuszczu, zapobiegając otłuszczaniu się wątroby. Preparaty, których składnikiem jest ta roślina, są zalecane zwłaszcza w wypadku stłuszczenia wątroby związanego z otyłością.

Chorym przepisuje się mieszankę 2 łyżek kłączy perzu, 2 łyżek ziela szanty, łyżki korzenia łopianu i łyżki korzenia wilżyny. 2 łyżki zmieszanych ziół zalewamy 3 szklankami wody i doprowadzamy powoli do wrzenia. Gotujemy 5 minut i studzimy. Lek pijemy 3 razy dziennie po 2/3 szklanki, pomiędzy posiłkami.

Rzepik pospolity, (Agrimonia eupatoria)

Ziele rzepiku jest znanym lekiem wątrobowym, stosowanym zarówno w zwykłym osłabieniu czynności tego narządu, jak również w po-ważniejszych jego schorzeniach. Działa ochromiie na miąższ wątroby, przeciwdziała stłuszczaniu się tego organu, wspomaga wydzielanie żółci i oczyszcza organizm.
 
Aigremoine eupatoire (Agrimonia eupatoria)
 
Omawianą chorobę leczy się naparem z ziela rzepiku. 2 łyżki suszonych liści zalewamy 2 szklankami wody i zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Lek wypijamy w 4 porcjach w ciągu dnia, przed posiłkami.

Berberys zwyczajny, (Berberís vulgaris)

Preparaty berberysowe zaleca się przede wszystkim w łagodnym stłuszczeniu wątroby. Wykazują one działanie lekko żółciopędne, moczopędne, oczyszczające i witaminizują-ce. Ponadto wspomagają pracę wątroby oraz leczą niewydolność i przewlekłe zapalenie tego narządu. 

Jako środek pomocniczy w stłuszczeniu wątroby można pić odwar z owoców berberysu. Łyżkę rozdrobnionego surowca zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy pod przykryciem 3 minuty. Po ostudzeniu i przecedzeniu otrzymujemy lek, który pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, po posiłkach.


SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 1
Roboty: crawl Bot