Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Cukrzyca - mieszanki ziołowe

Regulacja poziomu insuliny

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, w której organizm nie jest zdolny właściwie kontrolować przyswajania cukrów i węglowodanów, a wtórnie także tłuszczów i białek. Przyczyną choroby jest zbyt niski poziom w organizmie insuliny - hormonu trzustki, który bierze udział w metabolizmie cukrów.

Znane są dwie odmiany tej choroby: cukrzyca typu I oraz typu II. Cukrzyca typu I, nazywana również młodzieńczą lub insulinozależną, ujawnia się u osób młodych i związana jest zaburzeniami czynności trzustki oraz zanikiem wytwarzania insuliny. Cukrzyca typu II, nazywana cukrzycą dorosłych lub insulinoniezależną, występuje u osób starszych i najczęściej wiąże się z niewłaściwą dietą i otyłością.

Test tolerancji glukozy

Przebieg choroby objawia się wzrostem stężenia cukru (glukozy) we krwi, ale zwykle powoduje powikłania w innych narządach: nerkach, układzie krążenia, układzie nerwowym, mózgu i oczach. Nie ma skutecznej metody całkowitego wyleczenia cukrzycy typu I - w tej odmianie konieczne jest stałe podawanie insuliny - ale można ją kontrolować, a poprzez leczenie kojarzone znacznie polepszyć życie pacjenta. W przypadku cukrzycy typu II poziom cukru we krwi często wyrównuje się wraz ze zmianą trybu życia i diety.

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)
 
Mniszek skutecznie poprawia przemianę materii, wiąże też jej szkodliwe substancje. Ma działanie przeciwcukrzycowe, bardzo korzystnie bowiem wpływa także na czynności wydzielnicze trzustki. Doskonałą propozycją dla osób cierpiących na cukrzycę jest wiosenna kuracja oczyszczająca z mniszka, którą można stosować również w innych porach roku. Przez dwa tygodnie przed ostatnim posiłkiem należy zjadać 3 łyżki świeżych, młodych korzeni i liści mniszka. Ewentualnie można sporządzić sałatkę z tej rośliny, z dodatkiem kapusty kiszonej lub świeżej, marchwi i z kropelką soku z cytryny.
 
Kozieradka pospolita (Trigonella feonum graecum)
 
W cukrzycy sproszkowane nasiona kozieradki wspomagają kontrolowanie przemiany materii, poprawiają ogólny metabolizm i obniżają poziom cukru we krwi. Można je kupić w formie kapsułek w aptece lub sklepie zielarskim.
 
UWAGA! Diabetycy powinni ostrożnie dawkować kozieradkę, ponieważ jest ona środkiem hipoglikemicznym.
 
Rdest ptasi (Polygonum aviculare)
 
Szczególnie przydatne w cukrzycy jest szerokie działanie rdestu ptasiego. Rdest zmniejsza ilość cukru wydalanego z moczem i łagodzi przykre dolegliwości związane z przebiegiem cukrzycy, takie jak zapalenia błony śluzowej. Ponadto polepsza samopoczucie, orzeźwia, uspokaja i ogólnie działa pozytywnie na wszystkie układy wewnętrzne organizmu. Zaleca się częste picie odwaru z rdestu ptasiego - także w połączeniu z ziołami na inne schorzenia. Zalewamy 4 łyżki ziela 3 szklankami wody, odstawiamy na noc, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 1/2 godziny. Odwar wypijamy w ciągu dnia.

Czosnek pospolity (Allium sativum)
 
 
Czosnek ma bardzo silnie działanie przeciwcukrzycowe, ponadto doskonale obniża poziom cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych we krwi i leczy schorzenia często związane z cukrzycą, takie jak nadciśnienie. Jako jeden z najszerzej oddziałujących leków naturalnych jest szczególnie polecany ze względu na pozytywne działanie dodatkowe - oczyszcza, pobudza i wzmacnia organizm, jednocześnie poprawia działanie układu krążenia i układu nerwowego. Czosnek można jeść surowy, pokrojony w plasterki lub przetarty. Zaleca się spożycie jednorazowo 3-6 ząbków, przed posiłkiem, popijając czystą wodą.
 

Foto: https://flic.kr/p/Gei9gJEncyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 7
Gości: 0
Roboty: robot Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot, Google Bot, Google Bot, crawl Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)