Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zioła w chorobie wieńcowej

Schorzenie to zwane jest inaczej dusznicą bolesną lub dławicą piersiową. Nazwy te wzięły się z charakteru bólów, jakie towarzyszą tej chorobie. Są nawracające, zlokalizowane za mostkiem i promieniujące do szyi, żuchwy, ramion oraz pleców. Pacjenci opisują je jako uczucie duszenia, uciskania, ciężaru w piersiach, a bólom tym towarzyszy przyspieszenie oraz spłycenie oddechu.

Najczęstszą przyczyną choroby wieńcowej jest miażdżyca, która powoduje odkładanie się tłuszczu w ściankach naczyń wieńcowych, ich zwężenie, a następnie doprowadzanie przez nie niewystarczającej ilości utlenowionej krwi.

Zioła w chorobie wieńcowej 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy, (Crataegus monogyna i C. oxyacantha)

ziele
Przetwory z głogu wykazują działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe serca, dzięki czemu ustępuje ból serca, uczucie duszności i ucisku w klatce piersiowej. Zmniejszenie napięcia ścian naczyń serca powoduje dotlenienie mięśnia sercowego i zwiększenie dopływu krwi. Głóg ponadto wzmaga siłę skurczów serca, zmniejsza ich częstotliwość, prowadzi do uregulowania pracy serca i obniża ciśnienie krwi. 

Surowcami wykorzystywanymi w medycynie są suszone kwiaty oraz świeże i suszone owoce i kwiatostany głogu. Działają łagodnie i długotrwale, nie ma więc specjalnych przeciwwskazań w ich przyjmowaniu. Jedynym wyjątkiem są osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi, które przed rozpoczęciem leczenia głogiem powinny zasięgnąć rady lekarza. Niezwykle pomocnym środkiem w chorobie wieńcowej jest odwar z kwiatostanów głogu.

1 łyżkę kwiatostanów zalewamy szklanką zimnej wody, podgrzewamy na słabym ogniu do wrzenia, gotujemy jeszcze 2 minuty i odcedzamy. Odwar należy pić 2 razy dziennie po posiłkach.

Czosnek pospolity, (Allium sativum)

ziele
Czosnek jest lekiem o niezwykle wszechstronnym działaniu, potwierdzono między innymi jego skuteczność w walce z chorobami układu krążenia. Świeży czosnek, jak i bezzapachowe leki zawierające to zioło skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, zwalniają puls oraz zwiększają siłę skurczów serca.

Ponadto usuwają uczucie duszności i zwiększają odporność organizmu. Dobre rezultaty w leczeniu choroby wieńcowej daje częste spożywanie startych świeżych ząbków czosnku, którym można smarować kromki chleba z masłem. Takie zdrowotne kanapki należy zjadać przynajmniej 2 razy dziennie, na śniadanie i kolację, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Skrzyp polny, (Equisetum arvense)

ziele
Najistotniejsza w składzie skrzypu jest krzemionka, która wywiera zbawienny wpływ na pracę serca i całego układu krwionośnego. Poprawia przemianę materii, uelastycznia naczynia krwionośne, polepsza stan chorych cierpiących na przewlekłe schorzenia układu krążenia oraz leczy miażdżycę.

Ponieważ skrzyp zawiera witaminę B1, co jakiś czas należy robić przerwę w kuracji tym zielem. Razem z przetworami skrzypu dobrze jest jeść produkty o wysokiej zawartości tej witaminy, np. chleb razowy, płatki owsiane, muesli, orzechy i migdały. Powinno się także ograniczyć spożycie alkoholu i cukru, które zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B1.

W przewlekłej chorobie wieńcowej dobrze jest pić odwar z ziela skrzypu: 4 łyżki ziela należy zalać 1 litrem wody, gotować 20 minut, potem odstawić do wystygnięcia na 10 minut. Odwar pije się do 4 razy dziennie po 1/2 szklanki lub mniej.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 2
Gości: 1
Roboty: crawl Bot