Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zioła w chorobie wrzodowej żołądka

Wrzód żołądka jest niewielkim ubytkiem lub otwartą nadżerką śluzówki żołądka albo jelita cienkiego. Czasem umiejscowiony jest w dolnej części przełyku lub poniżej żołądka (wtedy mówimy o wrzodzie dwunastnicy). Schorzenie to jest ściśle związane z wydzielaniem enzymu - pepsyny, który odpowiada za trawienie białek.

Zioła w chorobie wrzodowej żołądka

Dawniej za główną przyczynę wrzodów uznawano nadmiar tego enzymu oraz innych soków żołądkowych, dzisiaj coraz częściej mówi się o czynnikach genetycznych oraz o bakterii Helicobacter pylori, której obecność powoduje owrzodzenia. Chorzy najczęściej skarżą się na pieczenie w żołądku, uczucie ssana lub ciągłego głodu, mdłości i wzdęcia. Często pierwszymi objawami tej choroby są wymioty z krwią lub przypominające fusy czarnej kawy, a także krwawe i smoliste stolce.
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Rumianek pospolity, (Chamomilla recutita)

 
Zioło to skutecznie pobudza trawienie, działa żółciopędnie, przeczyszczająco, wiatropędnie, przeciwbólowo i przeciwwymiotnie. Zapobiega wzdęciom, stanom zapalnym przewodu pokarmowego i nadmiernej fermentacji, a także przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit. Poprawia apetyt i likwiduje ból brzucha. W przypadku wzdęć, skurczów żołądka i mdłości pomocny jest napar z rumianku: 2 łyżki suszonych koszyczków rumianku należy zalać 1 szklanką wrzątku, szczelnie przykryć i odstawić na 5 minut do naciągnięcia. 

Napar powinno się pić 4 razy dziennie po 1/2 szklanki. Na bóle brzucha wywołane wrzodem żołądka podaje się mieszankę ziół: 2 łyżki suszonych koszyczków rumianku i 1 łyżkę kwiatów bzu czarnego zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut. Napar pije się w dwóch porcjach co 30 minut.

Lukrecja gładka, (Glycyrrhiza glabra)

  
W chorobie wrzodowej żołądka poleca się przetwory z suszonego korzenia lukrecji. Wykazano, ze działa on przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, hamuje rozwój bakterii i skutecznie goi owrzodzenia przewodu pokarmowego. Lukrecja pomaga w ciężkich przypadkach wrzodów żołądka i dwunastnicy, bólach brzucha, wzdęciach, kolkach i zaparciach. 

W chorobie wrzodowej podaje się następującą mieszankę ziół: sproszkowany korzeń lukrecji 50 g, siemię lniane 50 g, kłącze tataraku 50 g. 2 łyżki mieszanki należy zalać 2 szklankami wody i zostawić na noc. Rano zioła doprowadzić do wrzenia, ale me gotować. Pić przed i po posiłkach małymi porcjami.

Aby wzmocnić organizm po przebytej ciężkiej chorobie wrzodowej, należy jeść mieszankę złożoną z korzenia lukrecji 50 g, nasion kozieradki 50 g, siemienia lnianego 50 g, ziela drapacza 50 g oraz ziela pokrzywy 50 g. Zioła należy zemleć w młynku do kawy i następne zażywać po łyżeczce po każdym posiłku. Lek przywraca odporność i regeneruje organizm po chorobach.

Kapusta głowiasta biała, (Brasica oleracea)

  
W leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy wykorzystywany jest sok z kapusty białej, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie się tkanek i stymuluje rozmnażanie zdrowych komórek. Świeży sok kapuściany pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji i toksyn, wzmacnia organizm i przyspiesza powrót do zdrowia, a także przeciwdziała powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego.

Pokrzywa zwyczajna, (Urtica dioica)

 ziele
Zioło to do celów leczniczych zbiera się w stanie naturalnym. Wykorzystywane są liście, sok oraz korzenie. Niezwykle korzystnie działają na cały układ pokarmowy, regulują jego procesy, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, poprawiają trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Ponadto pokrzywa przeciwdziała stanom zapalnym przewodu pokarmowego, poprawia przemianę materii, zapobiega powstawaniu nowotworów żołądka, dwunastnicy i jelit. 

We wrzodach żołądka, skurczach, nieżytach przewodu pokarmowego, krwawieniach z żołądka i jelit stosuje się sok z pokrzywy. Na początku maja należy zebrać świeże pędy tego ziela, umyć, pokroić i odcisnąć sok w sokowirówce. Lek ten można przechowywać w lodówce przez 3 dni, jednak po dodaniu do świeżego soku 1 części spirytusu na 4 części soku preparat można przechowywać nawet miesiącami. Zazwyczaj pije się 20 -30 ml soku w dwu porcjach - przed posiłkiem i przed snem. Kuracja ta daje doskonałe rezultaty szczególnie w przypadku krwawiących wrzodów.

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot